MENIU

Cine poate rezolva flagelul ISIS și criza refugiaților? Iohannis și un expert militar au răspunsul

Turcia este cheia  soluționării celei mai mari crize a refugiaților de după al doilea Război Mondial,  a afirmat amiralul (r) Vergil Chițac, la câteva ore după atentatele sângeroase de la Bruxelles, în cadrul emisiunii ”Jocuri de Putere” de la Realitatea TV.

Chițac a făcut această declarație chiar în ziua în care președintele Klaus Iohannis și-a început vizita în Turcia.

Potrivit fostului rector al Academiei Navele Române “Mircea cel Bătrân”, Turcia este soluția actualei crize a refugiaților și Europa trebuie să-și articuleze politicile în funcție de acest adevăr. Europa a abordat diletant chestiunea refugiaților, crede el, și mai grav este că a tratat reactiv relația cu Turcia. Pe teritoriul acesteia se află azi milioane de refugiați și Erdogan a cerut Europei încă de acum doi ani ajutor financiar, dat fiind că statul turc scoate miliarde de dolari pentru a-i caza pe teritoriul său pe refugiați – între 7 și 8 mld dolari, a estimat amiralul Chițac. Fostul militar a atras atenția că Turcia este un stat extrem de puternic, atât economic, cât și militar – “este a doua armată din NATO și, dacă e să o considerăm stat european și așa ar trebui, atunci este cea mai puternică armată europeană din structura nord-atlantică.”  

Loviți de atentatele concertate puse la cale în inima Uniunii Europene – Paris în noiembrie anul trecut și acum Bruxelles, care găzduieste sediul NATO și al UE -, europenii au reînceput negocierile de aderare cu Turcia și de cooperare mai strânsă pentru a opri intrarea de noi fluxuri de imigranți pe teritoriul UE. În condițiile în care nu ar fi exclus ca zona Mării Negre și România să devină rută alternativă pentru imigranți, Turcia a anunțat deja că a adoptat măsuri stricte – în special după 18 martie, a spus președintele Erdogan - pentru a preveni noi fluxuri de migrație către UE. “Vom fi mai stricți în perioada următoare. Trebuie să soluționăm această problemă a migrației ilegale în solidaritate cu România și Grecia”, a subliniat președintele Erdogan în conferința comună susținută ieri 23 martie alături de președintele român.

În ce priveşte problemele migraţiei şi terorismului, Iohannis a subliniat și el importanţa parteneriatului Uniunii Europene cu Turcia în soluţionarea lor. Totodată, șeful statului a subliniat încă o dată importanța geopolitică a Mării Negre și a graniței de est a României, unde Constanța este un punct strategic. De aceea, nu doar pentru securitatea în regiune, ci şi pentru cea euro-atlantică, zona trebuie să beneficieze de o atenţie sporită.

”Turcia, în calitate de ţară care găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi, joacă un rol cheie în soluţionarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât şi al controlului fluxului migraţiei şi al combaterii reţelelor de trafic de persoane”, a conchis Klaus Iohannis în conferința susținută cu omologul său turc.

În acest an se împlinesc 130 de ani de relaţii dintre Turcia şi România, iar amiralul Chițac a remarcat relația privilegiată pe care România o are cu statul turc, aflat în cea mai fierbinte regiune a planetei în acest moment.

Mai multe articole despre:
Chiţac criza refugiatilor