MENIU

Cine este favoritul PSD, în locul lui Niculae Bădălău, pentru Curtea de Conturi - Problemele penale ale lui Marian Neacșu

Marian Neacșu

Pleacă un penal din funcție, vine altul cu probleme penale. Marian Neacșu ar fi favorit să îi ia locul lui Niculae Badălău la conducerea Curții de Conturi, anunță Realitatea PLUS. Între timp, Niculae Bădălău ar vrea să obțină eliberarea și a contestat măsura arestului. 

Potrivit surselor Realitatea PLUS, Marian Neacșu va fi propus de PSD pentru înlocuirea lui Niculae Bădălău la Curtea de Conturi. PSD a anunțat că a fost declanșată procedura rapidă pentru revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru corupție. Acesta este, în prezent, arestat preventiv pentru 30 de zile. Bădălău este acuzat de DNA de trafic de influență și dare de mită, după ce ar fi făcut presiuni asupra unui primar de comună pentru acordarea unui contract public. 

Cine este Marian Neacșu și ce probleme penale a avut în trecut 

Marian Neacșu, actual secretar general al Guvernului, a fost condamnat penal pentru conflict de interese, in 2006. Acesta  a primit 6 luni de inchisoare cu suspendare dupa ce și -a angajat propria fiică la cabinetul parlamentar. Marian Neacșu a fost exclus din PSD după ce a cerut demisia lui Liviu Dragnea, în urma arestării sale, în 2019. Ceea ce i-a adus excluderea din PSD și migrarea la Pro România, condus de Victor Ponta. După plecarea lui Dragnea din fruntea PSD; Marian Neacșu s-a împăcat cu noua conducere a PSD și a fost susținut la conducerea SGG.

Marian Neacșu a fost numit șef al SGG în urmă cu un an, în decembrie, după instalarea Guvernului de coaliție PNL-PSD-UDMR condus de Nicolae Ciucă.

Urmează ca noul nume propus de PSD pentru Curtea de Conturi să fie cunoscut săptămâna viitoare, care, cel mai probabil, va fi Marian Neacșu, potrivit Realitatea PLUS.

Deputații și senatorii vor retrage la începutul săptămânii viitoare în plenul reunit sprijinul politic lui Niculae Bădălău. Luni este termenul dat pentru raportul comisiilor de buget și suunerea acestuia în plenul reunit pentru a-l demite pe Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi. Astfel, pe 5 decembrie, de la ora 14.00, se va reuni plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a da vot pe raport.

Niculae Bădălău a fost audiat la DNA duminică, 27 noiembrie, într-un dosar de corupție. La final, el a fost reținut pentru 24 de ore la cererea procurorilor anticorupție. Ulterior, instanța a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, a fost reținut pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență.

Ulterior revocării lui Bădălău, PSD va propune un candidat în locul acestuia pentru funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a României. Printre favoriți s-ar afla Marian Neacșu, actualul secretar general al Guvernului, potrivit surselor Realitatea PLUS.

Mai multe articole despre:
marian neacsu curtea de conturi niculae badalau psd