Cine este Demetra și ce vrea PSD de la ea. Teodorovici explică, comercianții acuză
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat sâmbătă, ce se urmărește prin operațiunea "Demetra" declanșată de antifrauda de la ANAF, direcția generală a vămilor și ANSVA. Marii retaileri acuză că tiruri întregi de frute și legume se strică în vămi.
Potrivit ministrului, verificările se referă la evaziune fiscală și la „dublul standard” al produselor care intră în România.
Teodorovici a spus că în ceea ce privește fructele și legumele de pe piață, „cam 60%” vin din afara țării. „Vă dați seama ce procent important”, a spus ministrul.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut ANAF să verifice tirurile cu fructe și legume care intră în România. ANAF-ul și vameșii s-au executat și au început operațiune ”Demetra”, însă Asociația Marilor Rețele Comerciale din România arată că prin această operațiune s-a blocat total transportul de fructe și legume.
Controalele în vămi continuă, la această oră sute de camioane fiind blocate la intrarea în România, mai ales în punctele de frontieră din zona de vest.
Situația a fost confirmată, sâmbătă după-amiază, de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și de inspectorul general antifraudă Paul Cristian Petrescu, într-o intervenție telefonică la postul Antena 3.
Potrivit lui Teodorovici, „se prelevează inclusiv probe din aceste transporturi de fructe și legume pentru a vedea dacă marfa care apare în documente este cea reală”, iar printre scopurile operațiunii se numără și „evitarea dublului standard în ceea ce privește calitatea”.
Inspectorul Paul Cristian Petrescu a negat însă că operațiunea ar avea legătură cu afirmațiile din ultimele zile ale liderului PSD, Liviu Dragnea, deși acesta din urmă le-a dat ultimatum șefilor de la ANAF și de la Vamă. Dragnea a sugerat chiar că șefii acestor instituții pot fi schimbați din funcții dacă nu vor verifica la sânge importurile cu fructe și legume.
Marii comercianți acuză că marfa se strică în vămi
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) afirmă, referindu-se la controalele vizând comerţul cu fructe şi legume de import, că susţine demersul, dar avertizează că sute de tiruri cu zeci de mii de tone de marfă perisabilă sunt blocate în întreaga ţară, fiind sigilate de inspectorii ANAF, care nu fac faţă volumului de muncă.
"Ca urmare a începerii operaţiunii ,,Demetra”, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor de import, companiile de retail alimentar din România grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR tratează situaţia cu maximă implicare şi promptitudine", afirmă Asociaţia.
AMRCR precizează că stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificări temeinice în raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplină a legislaţiei şi a tuturor normelor de siguranţă.
"Facem un apel la autorităţi să ţină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară. Camioanele, care provin inclusiv din UE, adică din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii.Sperăm ca acţiunile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credinţă, în condiţii de legalitate deplină, să nu fie afectată", precizează Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România.
AMRCR admite că există o luptă comună, că este partener cu autorităţile, dar doreşte să găsească împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit şi familiile din România să aibă legume şi fructe pe masa de Paşte.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a transmis, miercuri, „un ultim avertisment” către Autoritatea Sanitar-Veterinară, Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămi, spunând că, dacă cei de la aceste instituţii nu sunt în stare să analizeze fiecare fruct sau legumă care intră în România, ca să nu mai intre produse nesănătoase în ţară, atunci să plece acasă. Dragnea a susţinut că „roşiile bune se păstrează pentru ţările din vest, iar în România vin roşii proaste şi nesănătoase”.
Şi comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au început a doua etapă a campaniei naţionale de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanţuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros.