Cine a inventat pianul. El este omul care a dat lumii cel mai cunoscut instrument muzical
CINE A INVENTAT PIANUL. Bartolomeo Cristofori di Francesco a fost un fabricant italian de instrumente muzicale, considerat ca fiind inventatorul pianului. El a lucrat pentru prințul Ferdinando de Medici, la Florența, acolo unde a și produs minunatele sale instrumente. Trei dintre acestea au rezistat până azi. Google îl sărbătoreşte, luni, 4 mai, pe Bartolomeo Cristofori, printr-un doodle animat.
CINE A INVENTAT PIANUL. Nu există foarte multe informații despre artizan. Materialele sursă disponibile despre viața lui Cristofori certificatele de naștere și deces, două testamente, notele de plată inaintate către angajatori şi un singur interviu făcut de Scipione Maffei. De la acesta, adouă note şi articolul publicat s-au păstrat până azi, potrivit Wikipedia.
Cristofori s-a născut în Padova în, Veneţia. Nu se stie nimic despre primii ani din viaţă. S-a spus că ar fi servit ca ucenic la marele fabricant de viori Nicolò Amati, nu există însă informații concrete care să sprijine această teorie.
Cine a inventat pianul: Bartolomeo Cristofori, angajat de prințul de Medici
Probabil cel mai important eveniment din viata lui Cristofori este acesta: in 1688, la vârsta de 33 de oameni, a fost recrutat pentru a lucra pentru Printul Ferdinando de Medici.
Ferdinando, un iubitor si patron al muzicii, era fiul şi moştenitorul lui Cosimo III, Ducele de Toscana. Toscana era la momentul respectiv un mic stat independent.
Nu se stie ce l-a determinat pe Ferdinando să îl recruteze pe Cristofori. Printul a calatorit la Venetia in 1688, pentru a participa la carnaval, astfel că l-ar fi putut întâlni pe Cristofori în momentul în care a trecut prin Padova în drumul spre casa.
Cine a inventat pianul: Ferdinando cauta un nou tehnician care sa se ocupe de multele lui instrumente muzicale, după ce specialistul său murise. Oricum, se pare că printul voia să îl angajeze pe Cristofori nu doar ca tehnician, dar precis ca un inovator în domeniul instrumentelor muzicale. Ar fi fost de mirare dacă Cristofori, la vârsta de 33 de ani, nu ar fi demonstrat deja inventivitatea pentru care mai târziu a devenit celebru.
Cristofori acceptă numirea și se mută la Florența, unde primește o casă și echipamentele necesare, și unde are grijă de instrumentele prințului.
Cine a inventat pianul: mai întâi a fost clavecinul
În anii rămași până la finalul secolului 17, Cristofori inventează două instrumente simple cu clape, înainte de a începe munca la elaborarea pianului.
Prima mențiune clară cu privire la viitorul instrument muzical apare undeva prin anul 1700: "Un clavecin mare, inventat de Bartolomeo Cristofori, care produce sunete calde și puternice, cu două seturi de coarde...".
La momentul respectiv, Cristofori a produs trei piane. Unul a fost dăruit de Medici cardinalului Ottoboni, din Roma, iar alte doup au fost vîndute.
Cine a inventat pianul: Numărul total de piane construite de Cristofori în anii următori nu este cunoscut cu exactitate - se estimează că ar fi fost în jur de 20. Doar trei au supraviețuit până azi, toate trei din anii 1720.
Unul se află în Muzeul Metropolitan din New York, altul la Roma, în Muzeul Național al Instrumentelor Muzicale, iar altul într-un muzeu din Leipzig.
Toate trei poartă inscripția: BARTHOLOMAEVS DE CHRISTOPHORIS PATAVINUS INVENTOR FACIEBAT FLORENTIAE.
Google îl sărbătoreşte, luni, pe Bartolomeo Cristofori, "părintele" pianului, printr-un logo special, care marchează împlinirea a 360 de ani de la naşterea acestui inventator italian de instrumente muzicale.
Cine a inventat pianul: cum s-a îmbunătățit instrumentul muzical
În secolul al XIX-lea, o serie de faimoși constructori au contribuit la îmbunătățirea calității sunetului, remarcabile fiind cele ale fraților Gottfried și Andreas Silbermann (1750), potrivit Agerpres.
Un alt nume de referință în istoria acestui instrument muzical este Johannes Zumpe, care a redus dimensiunile masive ale cutiei de lemn în care erau montate piesele pianului.
În 1789, inventatorul austriac Johann Andreas Stein a inventat pedala pianului. În 1822, francezul Sébastien Erard a inventat sistemul de repetare a notelor.
Cine a inventat pianul: Folosirea pianului de către compozitori și de amatori a devenit repede o modă pe continentul european. Pianul a pătruns în Asia la mijlocul secolului al XIX-lea, când Creștinismul a început să fie răspândit în zonă. Primul loc unde a fost întâlnit este insula Gulangyu din China. În acea vreme, slujbele în biserici erau acompaniate totdeauna de cântece în cor, iar misionarii străini au și deschis cursuri speciale de cântece pentru slujbe. Astfel, muzica occidentală, împreună cu instrumentele muzicale din Occident, precum pianul, au început să fie răspândite în Gulangyu și de aici, mai departe.
Cine a inventat pianul: În America, pianul a ajuns în 1770, primul fabricant de astfel de instrumente fiind Johann Behrent din Philadelphia, în 1775. Heinrich Steinweg, un emigrant german, și-a fondat în 1853 propria fabrică de instrumente muzicale, la New York, deschizând o nouă eră în istoria pianului. Pianele purtând marca Steinway and Sons sunt cele mai populare și astăzi, cu o calitate superioară a sunetului și un design fără termen de comparație. Steinway and Sons produce aproximativ 90% din pianele vândute în întreaga lume.
Cine a inventat pianul. In zilele noastre pianul este un instrument foarte raspandit in lume, sub forma lui normala, avand coardele asezate pe orizontala sau pianina, o forma a pianului cu coardele pe verticala, acesta ocupand mai putin spatiu si ideal pentru studiul acasa.
Cine a inventat pianul. Pianul este un instrument foarte important si joaca un rol crucial in muzica clasica, jazz, muzica de filme, in televiziune sau alte genuri muzicale complexe. O mare parte din compozitori sunt si foarte buni pianisti, totul datorita faptului ca claviatura pianului ofera o metoda usoara a melodicitatii complexe si un efect armonic foarte bun, astfel pianul este folosit si ca instrument pentru compozitii muzicale.