MENIU

Cine a inventat pianul. În ce secol a trăit Bartolomeo Cristofori şi ce altceva a mai inventat

Gregory Burney pictându-l pe Bartolomeo Cristofori

Cine a inventat pianul şi din ce secol există acest instrument? Răspunsul este: pianoforte nu este mai vechi de secolul 17 şi inventatorul său se numeşte Bartolomeo Cristofori. Italianul Cristofori este născut într-o zi de 4 mai şi este celebrat de Google printr-un Doodle

Cine a inventat pianul. Bartolomeo Cristofori (n. 4 mai 1655, Padova – d. 27 ianuarie 1731, Florența) a fost un inventator italian. Este considerat inventatorul pianului.

Cine a inventat pianul. Cristofori a creat în 1698 un prim cembalo a martelletti (clavecin cu ciocănele), apoi spre 1710, primul său pianoforte, din care și azi se mai păstrează un exemplar datând din 1720, la Metropolitan Museum din New York.

Cine a inventat pianul. Bartolomeo Cristofori (născut în 4 mai 1655, Padova – decedat  27 ianuarie 1731, Florența) a fost un inventator italian. Este considerat inventatorul pianului, denumirea prescurtată a instrumentului pianoforte. Fiind un fabricant de clavecine din Padova, Bartolomeo Cristofori a construit in anul 1698 primul pian care funcționa prin atingerea coardelor cu ciocănelele („cembalo a martelletti”), fără ca acestea să rămână în contact cu coarda dupa producerea sunetului. In 1710, Bartolomeo Cristofori creează primul său pianoforte, iar unul din exemplare, datând din 1720, se află și astăzi la Muzeul Metropolitan din New York.

Cine a inventat pianul. Ce a făcut la vârsta de 33 de ani

Cine a inventat pianul. La vârsta de 33 de ani, Bartolomeo Cristofori este angajat de către Prinţul Fernando de Medici pentru a avea grijă de numeroasele sale instrumente muzicale.

Cine a inventat pianul. Astfel  Bartolomeo Cristofori avea pe domeniul prinţului o casă complet utilată cu ustensile şi echipamente pentru a-şi continua activitatea de cercetare şi de restaurare a unor clavecine de valoare mai vechi.
Bartolomeo Cristofori va deţine propriul atelier, cu unul sau doi asistenţi care lucrează permanent pentru el.
Conform unor însemnări ale timpului, în cursul anului 1711, Bartolomeo Cristofori a construit trei piane. Unul a fost donat de către Prinţul de Medici Cardinalului Ottoboni din Roma, iar celelalte două au fost vândute în Florenţa.

Cine a inventat pianul.  In zilele noastre pianul este un instrument foarte raspandit in lume, sub forma lui normala, avand coardele asezate pe orizontala sau pianina, o forma a pianului cu coardele pe verticala, acesta ocupand mai putin spatiu si ideal pentru studiul acasa.

Cine a inventat pianul. Pianul este un instrument foarte important si joaca un rol crucial in muzica clasica, jazz, muzica de filme, in televiziune sau alte genuri muzicale complexe. O mare parte din compozitori sunt si foarte buni pianisti, totul datorita faptului ca claviatura pianului ofera o metoda usoara a melodicitatii complexe si un efect armonic foarte bun, astfel pianul este folosit si ca instrument pentru compozitii muzicale.

Cine a inventat pianul.  Un instrument minunat si nelipsit dintr-o orchestra sau din casa unui compozitor. Pianul a devenit popular prin splendoarea armonica ce o poate oferi, iar noi nu putem nega faptul ca acest instrument isi va avea mereu loc printre cele mai fascinante instrumente.

Cine a inventat pianul: cum s-a îmbunătățit instrumentul muzical

În secolul al XIX-lea, o serie de faimoși constructori au contribuit la îmbunătățirea calității sunetului, remarcabile fiind cele ale fraților Gottfried și Andreas Silbermann (1750), potrivit Agerpres.

Un alt nume de referință în istoria acestui instrument muzical este Johannes Zumpe, care a redus dimensiunile masive ale cutiei de lemn în care erau montate piesele pianului.

În 1789, inventatorul austriac Johann Andreas Stein a inventat pedala pianului. În 1822, francezul Sébastien Erard a inventat sistemul de repetare a notelor.

Folosirea pianului de către compozitori și de amatori a devenit repede o modă pe continentul european. Pianul a pătruns în Asia la mijlocul secolului al XIX-lea, când Creștinismul a început să fie răspândit în zonă. Primul loc unde a fost întâlnit este insula Gulangyu din China. În acea vreme, slujbele în biserici erau acompaniate totdeauna de cântece în cor, iar misionarii străini au și deschis cursuri speciale de cântece pentru slujbe. Astfel, muzica occidentală, împreună cu instrumentele muzicale din Occident, precum pianul, au început să fie răspândite în Gulangyu și de aici, mai departe.

Cine a inventat pianul: În America, pianul a ajuns în 1770, primul fabricant de astfel de instrumente fiind Johann Behrent din Philadelphia, în 1775. Heinrich Steinweg, un emigrant german, și-a fondat în 1853 propria fabrică de instrumente muzicale, la New York, deschizând o nouă eră în istoria pianului. Pianele purtând marca Steinway and Sons sunt cele mai populare și astăzi, cu o calitate superioară a sunetului și un design fără termen de comparație. Steinway and Sons produce aproximativ 90% din pianele vândute în întreaga lume.

Mai multe articole despre:
pian bartolomeo cristofori pianoforte