MENIU

Cinci tradiţii româneşti care te vor şoca

Traditii romanesti care te vor soca

Tradiţiile româneşti păstrează şi astăzi simbolismul momentelor importante din viaţa unei persoane. Obiceiurile tradiţionale s-au transmis din generaţie în generaţie, iar noi ne putem bucura de evenimente autentice româneşti care îmbină muzica, portul tradiţional, culoarea, instrumentele, dansurile şi veselia.

Cele mai cunoscute tradiţii româneşti marchează cele trei evenimente importante din viaţa unui om, numite şi rituri de trecere: naşterea, nunta şi moartea.

Însă trebuie să recunoaştem că, uneori, se întâmplă să auzim sau să asistăm la manifestări ieşite din comun, pe care nu le înţelegem, catalogându-le, mai degrabă, drept superstiţii.

Cinci tradiţii româneşti care te vor şoca

1. Pe vremuri, unui copil care trecea printr-o boală gravă sau printr-o primejdie i se schimba numele în Ursu ori Lupu, fiind astfel protejat de pericol. Acest obicei simboliza ideea „morţii şi a reînvierii” copilului.

2. Priveghiul ţine două nopţi, iar în acest timp cineva trebuie să stea mereu lângă cel decedat. Obiceiurile străvechi spun că cei veniţi la priveghi trebuie să danseze, să se joace cu măşti, să cânte din fluier, să spună poveşti, să mănânce, să bea şi să discute despre lucruri pozitive. Se pare că rostul unei astfel de petreceri la priveghi este să marcheze, în cadrul ritualului de trecere, momentul despărţirii de cel mort. Este ca o ultimă petrecere, trecerea în nefiinţă fiind privită ca un fenomen natural.

Citeşte continuarea pe divahair.ro.