Cîmpeanu: Problema plagiatului - importantă, dar viitorul universităților nu stă în cazuri punctuale
Problema plagiatului lucrării de doctorat a fostului premier Victor Ponta este una ”importantă”, însă viitorul învățământului universitar românesc nu poate fi influențat de câteva ”cazuri punctuale”, a declarat fostul ministru al Educației, în prezent rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice, Sorin Cîmpeanu, la emisiunea ”Deschide lumea”, moderată de Lavinia Șandru.
”Sunt lucruri importante care trebuie reglate, dar viitorul universităților românești nu stă în câteva cazuri punctuale. Problema plagiatului este foarte importantă, însă ea privește un procent foarte mic de cetățeni, de tineri ai societății noastre”, a declarat fostul ministru al Educației în guvernul Ponta, Sorin Cîmpeanu. ”Consiliul național de etică la nivelul anului 2012 s-a pronunțat într-un anumit fel, ministrul Educației ia act de comisia de specialitate sau de cea a comisiei de etică. Ministrul va trebui să pună în practică decizia comisiei de specialitate ce urmează a fi valitată, moment după care se poate emite și retragerea titlului de doctor. Știu că există o cerere de renunțare la titlu din partea titularului”, a mai precizat acesta.
”Ieșirea din impas”, consideră Cîmpeanu, se va putea realiza în momentul în care universitățile vor avea o ”autonomie sporită, în paralel cu o responsabilitate asumată”. ”Un rector, când pierde acreditarea unei școli doctorale, devine o personalitate nongrata pentru întreaga comunitate academică”, mai afirmă acesta.
Referitor la plagiat, Cîmpeanu a mai spus că există un ordin de ministru care agreează cinci softuri de detectare a similitudinilor. ”Nu sunt de acord cu acest lucru. Insist să fie un singur soft. Și insist să fie o bază de date românească aferentă acestui soft. Este vorba despre creația științifică românească”, a adăugat acesta.
Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţionale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit că fostul premier Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, urmând ca raportul final să fie supus votului în Consiliul General de joi, au declarat surse din Ministerul Educaţiei, potrivit Mediafax.
Conform unor surse din Ministerul Educaţiei, Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a finalizat raportul privind lucrarea de doctorat a fostului premier Victor Ponta.
Sursele citate au declarat că membrii Comisiei Tehnice, în urma unei analize a lucrării, au făcut recomandarea de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta.
Potrivit procedurii, raportul Comisiei Tehnice a fost prezentat Comisiei Juridice din cadrul CNADTCU, care ulterior a fost înaintat preşedintelui instituţiei. Membrii Comisiei Tehnice sunt aleşi prin recomandare de către membrii din Comisia Juridică. În acest caz, este vorba despre trei persoane, din exteriorul CNATDCU, care au analizat lucrarea de doctorat.
O şedinţă a CNATDCU a fost convocată pentru ziua de joi, atunci când raportul va fi suspus unui vot în cadrul Consiliului General dacă la şedinţă va exista cvorum. În cazul în care votul va confirma decizia Comisiei Tehnice, CNADTCU va recomanda ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, obţinut în iulie 2003 cu teza intitulată "Curtea Penală Internaţională" la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.
Din punct de vedere al procedurii, fostul premier Victor Ponta va avea la dispoziţie două săptămâni pentru a contesta decizia.