MENIU

Cîmpeanu: Profesorii, nevoiți să predea diferența dintre ediția veche a manualelor și programa nouă

Pentru clasele primare nu există manuale editate conform programei revizuite, astfel că profesorilor le revine sarcina de a le preda elevilor diferența dintre materia prezentată în ediția veche a manualelor și cea din care urmează ca ei să dea testele finale, a declarat fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, la emisiunea ”Prime Time News”, moderată de Denise Rifai. 

”În anul 2013 a început reforma curriculară. Pentru clasa I, a II-a, a III-a și a IV-a. Nu există aceste manuale, nu există posibilitatea să le cumperi. Apreciez efortul colegilor învățători care suplinesc diferența dintre manualele în ediția veche și programa revizuită”, a explicat Cîmpeanu.

Fostul ministru al Educației susține că problema nu va fi rezolvată nici când vom avea manuale concepute după noua programă, revizuită. Este nevoie de o lege a manualelor, susține acesta. ”Anul trecut am lansat licitație pentru manualele de clasa a IV-a. Procesul trebuia să se încheie la 1 iunie. S-a amânat momentul deschiderii ofertelor, s-a amânat o decizie de anulare a licitației și în august s-a descoperit că nu urma să avem manuale în 12 septembrie. (...) În baza vechii programe, anual se reeditează un procent de circa 15%. Costul pentru retipărirea manualelor concepute în 2006, 2007, 2008, este între 15 și 20 de milioane de lei anual pentru toții elevii, toate clasele”, a precizat Cîmpeanu.

Fostul ministru a scos în evidență și problema manualelor auxiliare. ”Auxiliarele nu sunt autorizate de Ministerul Educației. Oricine poate edita orice, iar acel orice poate fi folosit la clasă fără să treacă printr-un filtru profesionist”, a completat Cîmpeanu.