MENIU

Cîmpeanu, despre folosirea testelor din salivă în şcoli: "Nu este un act medical. Nu cred că e nevoie de formulare de acord"

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației / Foto: Inquam / Octav Ganea

Schimbările din ultimele ore legate de modul în care vor funcționa unitățile școlare odată depășit pragul de 6 infectări la mia de locuitori vin și cu o serie de precizări aduse chiar de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ministrul de resort consideră, astfel, că nu ar fi nevoie de solicitarea privind acordul părinţilor pentru folosirea în şcoli a testelor cu probe din salivă în scopul identificării infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

„E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, a afirmat Cîmpeanu, miercuri seară, la un post TV.

Potrivit ministrului, rezultatul testului din salivă trebuie confirmat printr-un test antigen sau RT-PCR.

Reamintim că pragul de închidere a școlilor odată cu depășirea ratei de incidență de 6 la mie a fost desființat de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Mai exact, specialiștii au decis decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală. În plus, s-a stabilit intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli. 

Grupul a decis, de asemenea, adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

„După această primă etapă, urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor Educației și Sănătății să opereze modificări în ordinul comun, în concordanță cu hotărârile adoptate. Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcționare a școlilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021”, a afirmat Cîmpeanu, potrivit Edupedu.ro.