MENIU

Chirurgul vascular Rafael Halpern, despre pericolul varicelor: "Cele mai afectate sunt femeile"

Rafael Halpern, medic primar chirurgie vasculară, a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Realitatea.net despre pericolul varicelor. Chirurgul precizează că această boală poate duce la complicaţii grave precum trombozele venoase şi apariţia ulcerelor venoase. Medicul Rafael Halpern sfătuiește gravidele să poarte pe toată perioada sarcinii ciorapi elastici pentru a preveni dezvoltarea varicelor şi a împiedica apariţia trombozelor venoase. Riscul apariţiei trombozelor la femeile cu varice, spune Rafael Halpern, este cu atât mai mare pentru fumătoarele care urmează tratament cu anticoncepționale.

Medicul Rafael Halpern are o bogată experiență în chirurgia anevrismului de aortă abdominală, chirurgia carotidei, chirurgia de acces vascular, dar și chirurgia varicelor.

Doctorul Halpern s-a format profesional la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” (Fundeni), și s-a specializat la Chaim Sheba Medical Center (Tel Aviv, Israel) și la Frimley Park Hospital (Frimley, Marea Britanie).

Într-un interviu acordat în exclusivitate Realitatea.net, medicul Rafael Halpern a vorbit despre pericolul varicelor, dar şi despre cum putem preveni această afecţiune.

În primul rând, ce sunt varicele și pe cine afectează această boală?

Rafael Halpern:  Boala venoasă afectează în jur de 90% din populație. Lucrul acesta se datorează faptului că omul are o statură bipedă, iar venele sunt niște conducte prin care sângele circulă într-o singură direcţie, de la nivelul picioarelor spre inimă. Sensul unidirecţional al sângelui prin vene este datorat prezenţei unor valve venoase (supape). Când omul stă în poziţie verticală, coloana de sânge din vene exercită o anumită presiune asupra pereţilor venoşi. Dacă pereţii acestor vene au o structură mai slabă, atunci venele se dilată şi apar varicele. Acesta este unul dintre mecanismele cele mai răspândite de formare a varicelor și de aceea foarte multe persoane suferă de această boală.

Deci practic, și femeile, dar și bărbații pot suferi de această afecțiune? Deşi pare că cele mai afectate sunt femeile?

Rafael Halpern: Cele mai afectate sunt femeile din două motive. Primul motiv este că femeile sunt mai atente la sănătatea lor si în momentul în care observă o venă mai dilatată se duc imediat la doctor, ceea ce nu se poate spune si despre bărbați.  Bărbații sunt mai toleranți cu modificările ce pot apărea în corpul lor. Al doilea motiv este că, la femei, în timpul sarcinii, se produc mai multe modificări în organismul viitoarei mame, care pot duce la apariţia varicelor: ţesutul conjunctiv devine mai lax, ceea ce poate determină dilatarea venelor; volumul sângelui matern este mai mare pentru a putea satisface nevoile mamei şi fătului, lucru care de asemenea dilată întregul sistem venos; uterul apasă pe vena principală a organismului (vena cavă), ceea ce determină apariţia unei hiperpresiuni venoase la nivelul picioarelor şi în final, dilatarea venelor. Toate modificarile enumerate produc dilatarea venelor de la nivelul membrelor inferioare şi în condiţiile în care pereţii anumitor vene sunt mai slabi, pot apărea varice. 

Ar putea gravidele să prevină cumva apariția acestei afecțiuni?

Rafael Halpern: Într-o oarecare măsura, da. Pentru a putea preveni apariţia sau dezvoltarea varicelor în timpul sarcinii, femeile ar trebui să poarte ciorapi elastici de suport pe tot parcursul perioadei de graviditate.

Aceste varice din timpul sarcinii sunt doar inestetice sau sunt într-adevăr periculoase pentru sănătate?

Rafael Halpern: Sunt două categorii de probleme. O primă categorie sunt dilatațiile venoase mari, ciorchinii varicoși, adică venele inestetice și vizibile care sunt cât un deget - varicele propriu-zise. Această categorie poate să producă într-adevăr probleme serioase de sănătate: tromboze venoase, piele îngroșată şi maronie în treimea inferioară a gambei şi apariţia ulcerelor venoase (răni care nu se mai vindecă, situate în treimea inferioară a gambei). Varicele au un risc mare de a forma trombi (cheaguri de sânge) în interiorul lor. De ce? Pentru că sângele circulă mult mai încet decât printr-o venă normală. O a doua categorie de probleme este reprezentată de apariţia unor vinişoare foarte subţiri, roşiatice, vizibile - vasele sparte sau venectaziile - care apar în special în perioada sarcinii şi sunt legate de modificări hormonale. Vasele sparte sau venectaziile nu au o importanţă patologică deosebită, ele fiind doar probleme de natură estetică. Deşi 99% din femei au venectazii, doar în anumite cazuri acestea determină o importantă problemă psihologică şi emoţională, pe lângă latura lor estetică.  

Sunt vasele sparte - venectaziile - operabile?

Rafael Halpern: Venectaziile se pot trata prin două metode: scleroterapie sau tratamente cu laser transcutanat. Dacă pentru tratamentul varicelor propriu-zise se foloseşte laserul endovenos care se introduce prin vena dilatată şi o prăjeşte prin interior, în tratamentul venectaziilor se foloseşte laserul transdermic (transcutanat).

Din păcate, rezultatele acestor tratamente nu sunt favorabile în sută la sută din cazuri, uneori fiind necesare mai multe şedinţe de tratament. De asemenea, în multe cazuri, aceste vinişoare pot reapare în alte părţi.

Deci trebuie să ne adresăm unui chirurg vascular sau unui chirurg estetician pentru tratarea venectaziilor?

Rafael Halpern: Pentru această problemă vă puteţi adresa şi unui chirurg vascular care se ocupă cu această patologie, dar şi unui dermatolog sau chirurg plastician.

Ce simptome ar trebui să ne îngrijoreze şi să ne atragă atenţia că s-ar putea să avem o boală venoasă?

Rafael Halpern: Durerea ce apare la nivelul picioarelor, la sfârşitul zilei, umflarea gambelor şi a picioarelor după ce stăm mult timp în poziţie verticală, ar trebui să fie semne care să ne facă să mergem la un chirurg vascular şi să facem o ecografie Doppler venoasă la nivelul membrelor inferioare.

Aceste lucruri pot apărea chiar dacă nu avem vene dilatate, varice vizibile. 

Ecografia Doppler este după părerea mea cea mai mare realizare în tratamentul varicelor din ultimii ani, pentru că poate să ne arate exact care sunt venele stricate - profunde sau superficiale - și unde trebuie să țintim tratamentul. Cu ajutorul acestei metode de investigație s-au putut folosi tratamentele minim-invazive din ziua de azi. 

La ce riscuri se expun femeile fumătoare, care iau și anticoncepționale?

Rafael Halpern: Tratamentul cu anticoncepționale și fumatul produc o hipercoabilitate a sângelui - adică sângele poate forma mai uşor cheaguri. Dacă ai varice, fumezi şi iei anticoncepţionale, riscul de a se forma cheaguri este crescut de trei ori. Pe de altă parte, fumatul determină un risc crescut în producerea a tot felul de cancere (pulmonar etc) dar şi de producere a aterosclerozei, boala care îngustează şi astupă arterele. De aceea renunţarea la fumat este benefică, din mai multe puncte de vedere, pentru întreg organismul.

Care sunt factorii de risc pentru apariţia varicelor?

Rafael Halpern: În special statul în picioare sau pe scaun timp îndelungat, expunerea la căldură mare sau la soare, saună, purtarea tocurilor. Componenta genetică are şi ea un rol important.

Ce le recomandați acestor persoane pentru a preveni apariția bolii?

Rafael Halpern: Persoanelor care stau timp îndelungat în picioare le recomand să poarte ciorapi elastici de suport pentru prevenirea apariţiei varicelor.

Persoanelor care stau timp îndelungat pe scaun le recomand ca după o oră şi jumătate, două ore, să se ridice de pe scaun şi să se plimbe 5 minute, să se ridice şi să se coboare pe vârfuri pentru a putea pune sângele "în mişcare" la nivelul picioarelor.

În momentul în care stai pe scaun, sângele stagnează în partea inferioară a gambei şi a piciorului și forțează practic dilatația venelor de la acest nivel. În momentul în care te miști, te ridici și te cobori pe vârfuri, mușchii se contractă și sângele este împins în sus, spre inimă. Mersul pe bicicletă, înotul sunt sporturi care pot preveni apariţia varicelor.

Baschetul, tenisul, ridicarea de greutăți, e bine să se facă cu purtarea de ciorapi elastici, prevenind astfel dilatarea excesivă a venelor superficiale.