MENIU

Chiriac, preşedintele Festivalului de Teatru Sibiu:România nu trebuie iubită din vorbe, ci din fapte

Prezent la Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti cu patru spectacole în care joacă, Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a fost invitatul special lui Rareş Bogdan, la emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea TV.

Constantin Chiriac: "În clipa în care am ajuns acasă am avut senzaţia că vin într-un haos. Venind dintr-o lume foarte bine organizată în Japonia şi văzând atât de multă energie pierdută inutil în atâtea bătălii şi atâta ură şi vanitate şuvoaie....

Biletele la Faust, spectacolul referinţă al lui Silviu Purcărete, sunt vândute, în proporţie de 90%, în străinătate. De aceea şi punem spectacolele vineri şi sâmbătă, să poată petrece oamenii câteva zile la Sibiu.

FITS a depăşit festivalul de la Avignon şi pe cel de la Edinburgh. Festivalul de la Sibiu se deosebeşte tehnic de cele două mari festivaluri, foarte vechi şi care au pornit sub semnul marii valori. Acestea au adăugat numeroase alte festivaluri: fringe, care au devenit tot mai proaste calitativ. Mai mult de 80% dintre aceste spectacole sunt mediocre, aşa că am decis ca la FITS să mărim foarte mult numărul spectacolelor, dar să vină numai spectacole de calitate. 427 de evenimente, în 67 de spaţii de joc, peste 2000 de artişti din 73 de ţări şi 65.000 de spectatori pe zi. Cifrele care plasează Festivalul de Teatru de la Sibiu pe primul loc.

Eu în festival sunt singurul care nu este plătit. Este ca şi copilul meu, nu voi fi niciodată plătit. Am înţeles că făcând acest Festival cu sângele meu, cu echipa din jurul meu, cu familiile noastre, aceste performanţe aduc satisfacţii. Sunt profesor emerit la 16 Universităţi din lume. Nu mă bat să obţin un ciubuc din România.

În România nu am o lege de finanţare multianuală. Domnul ministru a promis, în cadrul unui dialog, că avem promisiuni de o această lege. Bugetul Festivalului este undeva la 9 milioane de euro, extrem de puţin. Banii publici sunt doar 20% din ei. Sibiul investeşte în cultură 10 la sută

Pentru 2017 programul este făcut în proporţie de 70 la sută.

(...) În ziua în care Oprescu a fost arestat, am admis să mă întâlnesc cu dumnealui, cu doar cinci ore înainte. Îmi închipui ce au gândit cei care îl înregistrau, că este că era urmărit, când au văzut că vine un nebun şi vorbeşte despre cum trebuie cheltuit banul public şi cum trebuie făcută agenda culturală.

România nu trebuie iubită din vorbe, ea trebuie iubită din fapte. Am refuzat să primesc cel mai important premiu oferit de Japonia în domeniul cultural şi le-am cerut să îl ofere Festivalului de Teatru. Au făcut asta, dar mi-au spus că trebuie să primesc şi eu ceva. Aşa am ajuns să primesc Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei pentru anul 2015, pe care l-am primit aici la Bucureşti şi a fost primul caz în care un ambasador a cerut să i se prelungească mandatul, pentru FITS special şi pentru a-mi decerna acest premiu".