MENIU

Chinuri cumplite în închisori. O fostă deţinută a vorbit despre cum sunt încălcate drepturile

Cu teama permanentă de a nu se îmbolnăvi, cu frica de a nu fi înjunghiată în timp ce doarme şi cu dorinţa de a nu mai îndura mizeria. Așa şi-a ispăşit Carmen condamnarea la doi ani de închisoare. Eliberată din penitenciarul Târgşor, femeia a descris chinurile prin care trec deţinutele. Ca mulţi alţii, consideră că detenţia nu face decât să te înrăiască, nicidecum să te îndrepte, câtă vreme condiţiile sunt inumane. 

Ce își imaginează cei care nu au ajuns niciodată acolo e departe de realitate. Iar cei ce au stat în spatele gratiilor spun că nu există cuvinte pentru a descrie situația din penitenciare.

"Imaginaţi-vă un beci părăsit, un perete plin de mucegai pe care curge apă, e un lux dacă ai aer, e un lux dacă poţi respira în cameră. E un lux dacă n-ai şobolani.", spune Carmen.

Din cauza lipsei igienei apar și bolile.
Sunt femei foarte bolnave. Nu suntem separate. Trebuie să ai grijă, plecând de la ciuperci până la lucruri foarte grave, erau deţinute care aveau TBC.


,,Dacă ai ghinionul să te îmbolnăvești, trebuie să ai norocul să ajungi la medic." O spune Carmen, care mărturisește ca i-a fost încălcat dreptul la vizita medicala lunară.

"Dacă te schimbă din cameră, ai pierdut ziua de cabinet, iar într-o perioadă de un an am fost mutată de 10 ori. Aşa că 6 luni n-am avut acces la cabinet.
Există un singur medic la 700 de femei. Stomatologul vine odată la două săptămâni şi de regulă face extracţii, nimic altceva fie că ai sau nu infecţie. Erau medicamente expirate. Ne bucuram şi pentru ele. Un unguent expirat în 2011 o face el ceva, deşi suntem în 2015.", mai spune Carmen.

Într-un alt penitenciar, un condamnat a fost la doar un pas de moarte după ce a fost lăsat fără tratament medical deşi e grav bolnav. Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat, în cele din urmă, că a demarat verificări în acest caz. 

Mai multe articole despre:
închisori video penitenciare Targsor