MENIU

Chinezii ar putea controla centralele nucleare din Bulgaria și România

Proiectul de extindere a Centralei Nucleare românești Cernavodă intră într-o nouă fază, după ce Bucureștiul a semnat, cu câteva zile în urmă, un acord preliminar de investiții cu corporaţia generală nucleară chineză CGN. La rândul ei Bulgaria așteaptă dezvoltarea investiției de la Belene, infomează Radio Europa Liberă.

Documentul semnat între Românai și China prevede ca în termen de 60 de zile lucrătoare să se înfiinţeze o companie de proiect pentru construirea a două noi blocuri energetice, fiecare cu o capacitate de 700 MW. Aceasta va fi deținută în proporţie 51% de chinezi, iar restul de 49% va fi al companiei româneşti Nuclearelectrica, care administrează centrala.

Investițiile aproximative sunt estimate la 8 miliarde de dolari.

Bulgaria aşteaptă de asemenea interes din partea Chinei pentru proiectul legat de Centrala Nucleară de la Belene, însă de la o altă companie - China National Nuclear Corporation (CNNC). Deși a fost prezentată în martie, procedura de declarare a interesului nu a început încă oficial, potrivit publicației bulgare Kapital, citată de Rador.

Mai multe articole despre:
chinezi centralele nucleare