MENIU

China trimite Americii un sol de pace. „Prioritatea principală este stabilizarea relațiilor chino-americane”

Foto: Profimedia

Mutare de ultimă oră - China spune că este prioritar pentru ei să reia relațiile diplomatice cu Statele Unite ale Americii. 

Inițiativa de "împăcare" a fost luată de Ministrul chinez de Externe, în timpul primei sale întâlniri cu ambasadorul american la Beijing.

Ministrul de externe al Chinei a declarat luni că „o serie de cuvinte și fapte eronate” ale Statelor Unite au plasat relațiile dintre cele două superputeri pe „gheață rece”, dar stabilizarea legăturilor este o „prioritate supremă”.

Qin Gang a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri la Beijing cu ambasadorul american Nicholas Burns, prima lor de când o dispută asupra unui balon chinez a zdruncinat eforturile de a redresa legăturile la începutul acestui an, scrie CNN.

Qin a spus că acțiunile și cuvintele SUA au subminat „impulsul pozitiv câștigat cu greu” în urma întâlnirii liderului chinez Xi Jinping cu președintele american Joe Biden în Indonezia anul trecut.

„Agenda de dialog și cooperare convenită de cele două părți a fost perturbată, iar relația dintre cele două țări a lovit din nou gheața rece”, a spus el, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Într-o scurtă postare pe Twitter, Burns a spus că el și Qin au discutat despre „provocările din relația SUA-China și necesitatea stabilizării legăturilor și extinderii comunicării la nivel înalt”.

Tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii au crescut în februarie după ce un presupus balon spion chinez a zburat deasupra continentului SUA și a fost ulterior doborât de armata americană. 

Mai multe articole despre:
china sua relatii diplomatice