MENIU

China, pusă la colț? Summit CRUCIAL la mijlocul lunii mai, la Washington

Joe Biden / Foto: Profi Media

Pre;edintele Joe Biden îi va primi pe liderii ţărilor din Asia de Sud-Est la Washington, pe 12 şi 13 mai, pentru un summit extraordinar cu această regiune cheie în strategia americană de contracarare a ascensiunii Chinei, relatează France Presse.

Summit-ul dintre SUA şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) "va demonstra angajamentul continuu al Statelor Unite" faţă de acest bloc regional, "recunoscându-i rolul central în oferirea de soluţii de durată la cele mai urgente provocări", informează Casa Albă într-un comunicat, referindu-se în special la COVID-19 sau încălzirea globală, potrivit Agerpres.

"A fi un partener puternic şi de încredere pentru Asia de Sud-Est este una dintre priorităţile principale" ale guvernului lui Joe Biden, a asigurat Casa Albă.

Casa Albă reiterează obiectivul american de "promovare a unei (regiuni) Indo-Pacifice libere şi deschise, sigure, conectate şi rezistente", "mantra" Washingtonului pentru a se arăta ca apărător al acestei regiuni Asia-Pacific în faţa ambiţiilor de hegemonie ale Chinei, notează AFP.

ASEAN reuneşte zece ţări, printre acestea numărându-se Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei, dintre care câteva cu ieşire la Marea Chinei de Sud, unde fricţiunile cu China sunt în creştere, mai arată sursa citată.

Mai multe articole despre:
sua biden joe biden summit asia de sud est asean china