MENIU

China amenință militar Taiwanul în timpul vizitei congresmenilor americani la Taipei - Prima mutare de la Beijing

China amenință militar Taiwanul în timpul vizitei congresmenilor americani la Taipei Foto: Profi Media

China apelează tot la amenințarea militară în urma vizitei unei delegații a Congresului american în Taiwan. Noi exerciții militare anunțate de Beijing după vizita unei delegații a Congresului SUA la Taipei.

Administraţia de la Beijing a anunţat, luni, organizarea unor noi exerciţii militare în jurul Taiwanuluui, ca reacţie la vizita efectuată la Taipei de o delegaţie a Congresului de la Washington.

Cinci membri ai Congresului SUA, conduşi de senatorul Ed Markey, au ajuns duminică la Taipei, pentru o vizită de două zile neanunţată în prealabil. 

Sursă Foto: Profi Media

Aceștia au avut luni o întrevedere cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen.

"Pe 15 august, Comandamentul estic al Armatei Populare de Eliberare a efectuat o misiune de patrulare pentru pregătirea unor exerciţii de luptă maritime şi aeriene în jurul Taiwanului. Manevrele au rolul de a descuraja Washingtonul şi Taipeiul să submineze în continuare stabilitatea şi pacea în Strâmtoarea Taiwan", a anunțat presa internațională.

Beijingul a anunțat deja  că manevrele militare în jurul Taiwanului vor deveni o rutină și nu a dat detalii despre durata acestei serii de exerciții.

China denunță „provocările” la adresa suveranității sale. Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing, a anunțat că armata chineză este "pregătită pentru orice confruntare militară. Vizitele străine transmit Taiwanului semnale false privind independenţa".

Amata chineză a desfășurat cele mai mari exerciţii aeriene şi maritime din jurul Taiwanului în urmă cu două săptămâni, ca reacţie la vizita la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Vizita lui Pelosi a reprezentat prezența în Taiwan la cel mai înalt nivel al guvernului SUA  în 25 de ani. Vizita acesteia a provocat aproape două săptămâni de exerciții militare amenințătoare ale Chinei, care revendică insula Taiwan. Beijingul a lansat rachete peste insulă și în strâmtoarea Taiwan și a trimis avioane de război și nave marine peste linia mediană a căii navigabile, care a fost mult timp un tampon între părțile despărțite în timpul războiului civil din 1949.