MENIU

„Chilia Cugetătorilor” - locul sacru pregătit de deputatul Corneliu Bichineț pentru baronul de Vaslui, Dumitru Buzatu

Apropiații lui Buzatu vor să-l aducă mai aproape de cele cerești pe baronul de Vaslui. Foto/Inquam

În timp ce președintele Consiliului Județean Vaslui se află în arestul preventiv, apropiații săi îi pregătesc revenirea cu fast. „Chilia Cugetătorilor” este locul sacru pregătit de deputatul Corneliu Bichineț pentru baronul de Vaslui. Acesta i-a pregătit lui Buzatu o troiță în pădure unde să se căiască pentru păcatele sale. Chilia are cărți de rugăciuni, un buzdugan pentru inamici și un acordeon pentru distracție în natură. 

Chilia baronului din Vaslui este pregătită cu o sobă cu lemne suficiente pentru iarnă. La intrare, stăpânul odăiței din pădure are un buzdugan cu care să se apere de inamici și cărți cu rugăciuni care să îl ajute pe Buzatu să scape de duhurile rele.

 Bichinet i-a fãcut pe loc câteva versuri, dând iar vina pe folcloriștii din zonã, sintetizând în 14 versuri povestea tristă a arestãrii acestuia de la Cârja.

Povestea lui Bichinet despre Dumitru Buzatu începe de pe malul iazului sãu de la Negresti, unde a plantat o micã pãdurice de salcâmi. Aici îl vede acesta pe Buzatu cel fãrã de judet, cã-si poate ispãsi pãcatele, singur într-o chilie de ascet. E, dacã vreti, un preambul al faptului cã oracolul de la Negresti îl vede pe „arestatul” Buzatu în curând în arest la domiciliu si îi face acestuia o micã intruziune în atmosfera a ceea ce ar trebui sã fie locul în care politicianul corupt trebuie sã-si ispãseascã si aceastã pedeapsã mai blândã pentru a fi iertat de cãtre vasluieni. „În urmã cu 15 ani, dupã ce plantasem 15.000 de salcâmi, l-am adus aici pe Dumitru Buzatu. Lucram împreunã atunci si i-am spus cã atunci când va pierde PSD-ul si va rãmâne singur, va gãsi un loc pe pãmânt. O chilie a lui unde poate sã se roage la Dumnezeu si sã aibã momente de reculegere. El mi-a rãspuns cã atunci când va ajunge bãtrân, nu o sã stau în pãdure la tine, ci o sã stau cu nepotii acasã. Se pare cã am fost un vizionar atunci. Si de acum, dacã l-au pãrãsit toti, nu stiu ce vor decide judecãtorii, vom vedea, va gãsi aici un loc numai al lui aici. Nu am cheie de la aceastã chilie! Are doar Dumitru Buzatu si un om al meu care îl va îngriji. Are aici strictul necesar pentru a trãi conform cu natura. Si veti vedea cã va putea trãi aici pânã la adânci bãtrâneti. Acesta este instrumentul (n.r. o bâtã) cu care se va apãra de rãufãcãtori. Existã si riscuri. În astfel de situatii, oamenii din judet au atitudini. Nu mã intereseazã ce gândesc altii, eu vã spun ce gândesc eu. I-am lãsat aici cãrti de rugãciuni, cugetãri grecesti, convorbiri literare, strictul necesar, bineînteles icoana cu Maica Domnului si Pruncul sã se roage la Dumenezeu, pentru cã si ateii trebuie sã se roage la Dumnezeu, cãrti de-ale mele si un instrument de al meu (n.r. acordeon), pentru cã vreau ca sâmbãta sã se desfãsoate activitãti culturale. Aici eu îi spun domnului Dumitru Buzatu pentru când va veni acasã cã va fi foarte fericit. În ce sens?! Va putea trãi din ceea ce produce. Lemne pentru foc sunt, îI ofer patru gãini si un cocos, calul si trei capre pentru lapte”, a spus simpaticul politician. Curios, reporterul l-a întrebat pe Corneliu Bichinet cine îi va da lectii lui Buzatu sã cânte la acordeon, stiindu-se cã acesta nu are înclinatii spre muzicã. Rãspunsul lui Bichinet a fost spontan si a mai amintit de încã o trãsãturã negativã a politicianului lacom: „Nu (n.r. nu îi voi învãta sã cânte la acordeon)! Dumitru Buzatu nu primeste lectii de la nimeni pentru cã este foarte destept, dar va avea timp sã învete. A fost un fel de Mecenas, a sprijinit oamenii care scriau cãrti, poezie sau prozã, pe cei care cântau la diferite instrumente si m-am gândt cã este necesar sã aibã. În vremurile de restriste, omul îsi cântã siesi”, a spus Corneliu Bichinet cu mult verb si umor.

 

Buzatu a fost cioban în tinerete sau este doar o supozitie a lui Bichinet pentru a-l compara pe acesta cu Petrache Lupu

Bichinet face o dezvãluire incredibilã despre o perioadã a vietii lui Buzatu despre care acesta niciodatã nu a fãcut vorbire. Nici în singurul sãu CV fãcut public, cel de la parlament, nu este prinsã aceastã etapã. Cã e glumã sau nu, Bichinet afirmã ca Buzatu în tinerete a fost cioban sau poate un Marin Preda, varianta de la Ruginoasa. „Voi nu stiti dar el a fost crescãtor de animale si cioban la el în sat, la oile tatãlui sãu, pânã la 27 de ani. Si iaca, te întorci la vechile preocupãri. Si o pun si oglindã judetului Vaslui. Pãi, dacã ati vrut sã aveti un cioban în fruntea voastrã timp de 30 de ani, poftiti! Sigur cã vor fi exercitii în aer liber, muncã fizicã si voi aduce spre a nu se plictisi si niste oameni care-l pot ajuta sã se reintergeze în societate, pentru reeducare. M-am gândit la Victor Ciutacu, la Dana Budeanu (asta este o femeie extraordinarã), la Serghei Mizil. Mã gândeam si la fostul episcop Corneliu Bârlãdeanu, dar tot eu m-am gândit: „Mãi, nu poti sã-i lasi singurei aici, pe întuneric, cã dacã se apucã de prostii! Si aici nu este curent electric, dar avem sobã. Eu îI voi aduce, prin omul meu, în fiecare lunã, un sac cu fãinã pentru a-si face mãmãligã si pâine si sare. În rest are aboslut orice. Cred cã ati citit Jean- Jacques Russeau. Poti trãi aici în armonie cu natura. Avem apã, pãsãri, în pãdurea de aici se gãsesc urzici, lobodã, grâusor, fructe de pãdure, mãcese, porumbele, pãsãri sãlbatice care trãiesc prin copaci si se îndreaptã si de diabet”, a spus în stilu-i deja consacrat oracolul de la Negresti. Acesta îi lanseazã lui Buzatu si o provocare, spunându-i cã dacã acceptã provocarea de a sta în arest la domiciliu la chilia cugetãtorului Dumitru Vascany, acesta va ajunge precum Petrache Lupu: „Eu îl cunosc, voi nu îl cunoasteti. Toatã viata lui a vrut sã devinã celebru si a reusit, pe altã cale. De aici poate demonstra cã fãrã PSD, singur, Buzatu Dumitru poate sã devinã un fel de Petrache Lupu (n.r. un cioban care a vorbit cu Dumnezeu si, începând cu anul 1935, la Maglavit a fost un adevãrat pelerinaj de credinciosi), dacã este bun, se va face aici un pelerinaj. Oricum, va vedea ce înseamnã puterea lui Dumnezeu. Eu am un om aici care are o singurã treabã de fãcut. Sã-i încãlzeascã apã într-un ciubãr, ca Buzatu sã facã baie în fiecare searã, de la 7.00 la 8.00, si rog sã fie cât mai opãritã apa, sã iasã toti dracii din el si din zona aceasta. Un om care munceste fizic, pentru cã el va munci fizic, va trebui sã facã baie în fiecare searã. Asa stiu eu cã fac toti tãranii”.