MENIU

Cheia casei viitorului va fi o aplicație pe telefon

A fost o vreme în care încuietorile se făceau din metal, să fie dure și să fie greu de spart. Vine o vreme în care încuietorile vor fi făcute din cod. Lungi șiruri de 0110101, care „comunică“ perfect cu telefonul, tableta, ceasul inteligent de la mână sau vreun cip din corpul tău. Acesta e viitorul tehnologizării a tot, iar astăzi eu voi detalia „deșteptarea“ încuietorilor.

Întâi, a fost un bolovan pus în gura peșterii ca să nu intre ursul, vântul sau ploaia. Apoi, a apărut bușteanul pus în dosul ușii sprijinit pe două „urechi“ în perete. Mai nou, avem cheile din metal cu tot felul de modele sfredelite în ele, astfel încât hoțul să nu mai intre în casă. Încuietoarea s-a schimbat cel mai puțin, dar asta nu mai poate continua.

Despre așa numitele „smart locks“ nu e mult de știut. Dacă îți adori telefonul, poate ceasul inteligent sau tableta atât de mult cât să nu le lași prea departe de tine, atunci vei adora încuietoarea de care doar te apropii și ușa s-a deschis. Pe scurt, telefonul, printr-o aplicație, transmite încuietorii să permită deschiderea ușii, iar totul este securizat între tine utilizator, gadgetul prins de ușă și rețeaua WiFi la care se conectează cele două dispozitive. Eventual, comunică și prin Bluetooth LE (low energy). Ușa se închide automat în ușa ta, astfel încât să nu te întrebi dacă ai uitat s-o încui.

Articolul integral pe Playtech.ro.

Mai multe articole despre:
cheie cheia casei