MENIU

CHECK-IN. Cea mai frumoasă clădire din Capitală, salvată de la demolare

CHECK-IN. Cea mai frumoasă clădire din Capitală, salvată de la demolare

Una dintre cele mai frumoase case din București a fost salvată. Este vorba despre clădirea în stil neoromânesc de pe strada Știrbei Vodă 132, pentru care, la finalul mandatului, fostul primar Gabriela Firea a dat autorizație de demolare. Va rămâne în picioare după ce autoritățile au intervenit. Ana Maria o pune pe harta Check in la Realitatea Plus. 

Noul primar general, Nicușor Dan, a suspendat autorizația de demolare, chiar înainte să înceapă lucrările pentru demolarea acestei case de pe strada Știrbei Vodă 132. Gabriela firea semnase pe ultima sută de metri a mandatului documentele care îi permiteau cumpărătorului să pună la pământ construcția. 

Acest lucru se întâmpla pe 15 octombrie 2020. În aceeași zi, firma care ceruse aceste acte a primit și autorizație de construire a unui bloc. Prefectul Municipiului București a atacat, miercuri, la Tribunalul București, autorizația de demolare, dar și autorizația de construire, care permitea edificarea unui mastodont de 7 etaje în același loc. Astfel, nimeni nu se va putea atinge de casa neoromânască până la finalizarea procesului în instanță.

Strada Știrbei Vodă este zonă protejată și se află în apropiera Parcului Cișmigiu. Potrivit regulamentului zonei protejate, regimul ei de protecție este maxim. Valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor, trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică sunt protejate prin lege.

Singurele care sunt permise sunt intervențiile care conservă aspectul original al caselor de aici. Conservarea clădirilor valoroase este așadar o obligație nu doar a autorităților ci și a proprietarilor. Nu înseramnă că dacă ai o astfel de casă în proprietate poți să faci ce vrei cu ea. Pe lista monumentelor istorice din Capitală se află peste 2.000 de clădiri, ce însumează în jur de 900.000 de metri pătrați. O parte dintre acestea sunt renovate sau în curs de renovare și au un potențial comercial ridicat. 

Așa că nu e neapărată nevoie să demolezi un astfel de edificiu pentru a ridica un bloc. Poți renova spațiul existent cu respectarea normelor și poți închiria ulterior firmelor care caută astfel de spații. 

Ana Maria Păcuraru da Check In pe harta problemelor pe care autoritățile nu le văd sau nu vor să le vadă. Poate așa, vor ști măcar de unde să se apuce. Dacă aveți sugestii, scrieți-ne pe adresa martorocular@realitatea.net și ne vom deplasa să semnalăm problema celor care trebuie să găsească soluțiile.