MENIU

Cetățenii unei țări din Oceanul Pacific au votat în favoarea legalizării EUTANASIERII. Ce spune LEGEA

Cetățenii unei țări din Oceanul Pacific au votat în favoarea legalizării EUTANASIERII. Ce spune LEGEA

Cetățenii Noii Zeelande au votat pentru legalizarea eutanasierii, în favoarea legalizării acesteia pronunțându-se 65.2% dintre votanţi, potrivit rezultatelor provizorii anunțate de Comisia Națională Electorală. Rezultatele finale urmează să fie anunțate pe 6 noiembrie și, dacă acestea vor rămâne neschimbate, legea ar urma să intre în vigoare peste 12 luni, respectiv în noiembrie 2021. Noua Zeelandă s-ar putea alătura, astfel, unui număr mic de ţări în care eutanasierea este permisă, printre care se află Belgia, Canada, Columbia, Luxembourg, Olanda, în timp ce în Elveţia este permisă sinuciderea asistată. 

Potrivit Reuters, End of Life Choice Act 2019 va premite bolnavilor în fază terminală, care au mai puţin de şase luni de viaţă şi care au capacitate de decizie, să aleagă sinuciderea dacă medicii o aprobă. Oponenţii acestei măsuri susțin însă că legii îi lipsesc măsuri de siguranţă adecvate.
 
Referendumul a fost organizat împreună cu alegerile generale. Separat, neozeelandezii au respins cu 53,1% propunerea de a legaliza utilizarea de cannabis în scop recreaţional.

End of Life Choice Act a fost aprobată de Parlament în 2019, după mai mulţi ani de dezbateri. Ea a fost apoi supusă referendumului, urmând să intre în vigoare dacă peste 50% dintre votanţi o aleg, scris și news.ro.

Potrivit textului, o persoană nu poate fi eligibilă pentru sinucidere asistată pe baza faptului că are o vârstă avansată, o boală mintală sau un handicap.

Legea autorizează un medic sau asistent să prescrie sau să administreze o doză medicală letală care să fie luată sub supraveghere, dacă toate condiţiile sunt întrunite.

Eutanasia este legală, în prezent, și în câteva state din SUA şi statul Victoria din Australia.

Mai multe articole despre:
eutanasiere noua zeelanda cannabis