Certificatul de urbanism pentru Marea Moschee, eliberat de Primăria sectorului 1
Primăria sectorului 1 anunță că a eliberat, pe 11 aprilie, certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din România intenționează să o construiască pe Bulevardul Expoziției nr. 22-30, precizând că acest document este un act de informare obligatoriu, care nu dă beneficiarului dreptul de construire, fiind doar o etapă legală, premergătoare eliberării autorizației de ridicare a lăcașului.
''Potrivit art. 29 alin.1 din Legea nr. 350/2001 cu completările și modificările ulterioare, 'certificatul de urbanism este actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administrației publice județene sau locale face cunoscute regimul juridic, economic și tehnic al imobilelor și condițiile necesare în vederea realizării unor investiții, tranzacții imobiliare ori a altor operațiuni imobiliare, potrivit legii.' Având în vedere că amplasamentul pe care urmează să fie construită moscheea este situat în zona CB5 — zonă situată în afara perimetrului central, care grupează funcțiuni complexe de infrastructură municipală și supramunicipală—, pentru autorizarea construcției este necesară obținerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care intră în competența exclusivă a Primăriei Municipiului București'', se precizează într-un comunicat al administrației locale transmis, joi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, prin certificatul de urbanism i s-a comunicat Muftiatului Cultului Musulman din România că următoarea etapă este obținerea avizului de oportunitate al arhitectului șef al Primăriei Capitalei, în scopul întocmirii Planului Urbanistic Zonal și aprobării sale de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).
''Planul Urbanistic Zonal se supune dezbaterii publice, iar competența asigurării dezbaterii publice și realizării procedurii de consultare a populației revine structurilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului București. Totodată, facem precizarea că documentațiile de urbanism de tip PUZ nu se supun aprobării consiliilor locale de sector, ci sunt aprobate de către Consiliul General al Municipiului București. Numai după ce Municipalitatea va delibera și aproba Planul Urbanistic Zonal, beneficiarul construcției va putea solicita Primăriei sectorului 1 eliberarea unei autorizații de construire'', se mai arată în comunicatul citat.
Muftiatul Cultului Musulman din România a depus, pe 26 ianuarie, la Primăria sectorului 1, documentația pentru eliberarea unui certificat de urbanism, etapă premergătoare obținerii autorizației de construire. Întrucât documentația depusă a fost incompletă, Primăria a transmis petentului o adresă de completare, prin care i s-a cerut precizarea scopului pentru care solicită eliberarea certificatului de urbanism, precum și prezentarea planurilor anexă, așa cum prevede legislația în vigoare.
La rândul lor, reprezentanții cultului musulman au revenit cu o completare la documentația de urbanism, în care au prezentat documentele solicitate. ''În aceste condiții, Primăria sectorului 1 avea obligația legală de a elibera certificatul de urbanism solicitat de beneficiarul construcției'', se menționează în comunicat.