MENIU

Frăția cătușelor. Arestarea lui Mădălin Voicu, respinsă. Votul pentru arestarea lui Păun, suspendat

Parlamentarii au făcut din nou scut pentru doi aleși PSD: l-au salvat pe Mădălin Voicu și au decis că Nicolae Păun poate fi doar reținut. Plenul Camerei Deputaților s-a reunit astăzi, pentru a vota cererile DNA de reținere și arestare preventivă ale celor doi. Astfel deputații l-au salvat pe Voicu de reținere și arestare, votând împotriva cererilor DNA, dar în schimb au aprobat cererea de reținere a lui Păun. Pe de altă parte, deputații au mai recurs la o strategie, pentru a-l salva temporar de la arestare pe Nicoale Păun: mai mulți aleși au plecat din plen, nu a fost cvorum de ședință, prin urmare, votul nu a mai avut loc, urmând ca votul să fie reluat miercuri. Comisia juridică din Camera Deputaților s-a reunit luni dimineață și a dat aviz pozitiv asupra cererii DNA de reținere și arestare a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun, acuzați de trafic de influența, fals în declarații, deturnare de fonduri și spălare de bani.

UPDATE 18.05 Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis ca votul pentru Nicolae Păun să fie reluat în ședința de miercuri, la ora 14.00.

UPDATE 16.47 Votul pentru arestarea lui Nicolae Păun nu va mai avea loc, după ce s-a constatat că nu este cvorum de ședință. Sunt doar 173 de deputați prezenți, cvorumul de ședință necesar fiind de cel puțin 191.

UPDATE 16.20 Deputații votează cererea de arestare preventivă a lui Nicolae Păun. Este foarte posibil să nu fie cvorum de ședință.

UPDATE 15.55 Votul pentru reținerea lui Păun s-a încheiat. Sunt 235 de deputați prezenți. Au fost 128  de voturi ”pentru” si 78 ”împotrivă”.

UPDATE 15.45 Liviu Dragnea a declarat, referitor la votul pentru cererile DNA pe numele lui Mădălin Voicu, că unii dintre deputații PSD au votat împotriva cererilor DNA, în timp ce alții, ca el, au votat pentru încuviințarea arestării acestuia. Reamintim că Voicu a fost salvat de colegi, atât la arestare, cât și la reținere. 

UPDATE 15.12. A început votul pentru reținerea lui Nicolae Păun. Deputații discută pe holurile Parlemantului că nimeni nu știe nimic de Păun de aproximativ 3 zile.

UPDATE 15.07 Cererea de arestare a lui Mădălin Voicu a fost respinsă cu 103 voturi pentru și 158 împotrivă.

Solicitat să comenteze votul de astăzi, Mădălin Voicu s-a limitat la a declara: "Voi nu vreţi să mă înţelegeţi... Nu ştiţi prin ce am trecut, nu am ce să discut, vă rog să mă înţelegeţi!"

UPDATE 15.00 Votul s-a încheiat. Se numără voturile.

UPDATE 14.32 A început votul pentru cererea de arestarea a lui Mădălin Voicu.

UPDATE 14.25 Cererea de reținere a lui Voicu a fost respinsă. Dintr-un total de voturi de 286, au fost 116 voturi pentru, 170 împotrivă. 

UPDATE 14.20 Votul s-a încheiat. Se vor număra voturile. 

UPDATE 13.50 A începutul votul pentru cererea de reținere a lui Mădălin Voicu. Votul este secret, cu bile. 

UPDATE 12.30 După ce și-a susținut discursul în fața colegilor, Mădălin Voicu a plecat către bufetul Camerei Deputaților.

UPDATE 12.20 Mădălin Voicu a luat cuvantul în plen. Acesta le-a cerut colegilor să nu voteze cererea de arestare a a sa, spunând că nu este vinovat. Iată cele mai importante declarații:

„De obicei vorbesc liber, dar mi-am notat cateva cuvinte. Trafic de influenta, dragi colegi, nu cred ca cineva dintre dvs ma poate banui de trafic de influenta si cred ca nici domnul deputat Paun nu si-ar fi permis sa ma atraga in asa ceva, stiind cum sunt eu construit si educat. Nu stiu daca va amintiti, eu i-am dat un telefon domnului Teodorovici pentru a-l primi. Eu nu am nicio  legatura cu aceste proiecte, eu nu sunt implicat, cine a vazut a citit. Am vazut la tv stiri care reflectă a minciuna abominabila: ca eu si Paun am deturant fonduri europene pentru etnia roma. Eu nu as face asa sceva, stiind ca este vorba despre promovare, educatie, nu am firme, nu am interese, nu am carnet de conducere, nu am internet. Este aproape tragic. Eu inteleg ca daca ai bani, poti sa ii speli, daca nu ai bani, ce sa speli. Nu am afaceri.. Fals in declarații, asta este cea mai tare, deci toate declarațiile mele se referă la salariile încasate. Cum să declar eu, cum sa imi spună mie ca am mințit. Pe mine dacă mă dă nevasta afară din casă, eu trebuie să îmi montez un cort, eu nu am proprietăți. Eu nu am înteles de ce trebuie sa mi se intample asta, cand eu sunt un om curat, educat si fara pata. Va rog sa nu încuviințati cererea mea de arestare, sunt nevinovat. Ar fi umilitor, eu sunt un om curat”.

UPDATE 11.55 La ora 12.00, încep dezbaterile pe cazurile Mădălin Voicu și Nicolae Păun. 

UPDATE 15.20  Biroul Permanent al Camerei a decis ca în cazurile Voicu și Păun votul să fie dat după ora 14,00, după sesiunea de vot final pentru proiectele de lege înscrise pe ordinea de zi a ședinței de plen.

El a explicat că, în total, urmează să fie exprimate patru voturi — se vor vota separat cererile de reținere și cele de arestare preventivă. Potrivit unor surse, votul ar urma să fie dat la ora 18.00.

UPDATE 12.51 La plecarea de la ședință, Voicu a spus: "Avocații mei m-au rugat să nu dau declarații".

UPDATE 12.05.  Au fost avizate favorabil și cererile pentru reținerea și arestarea lui Păun. Au fost 13 voturi pentru, 2 împotrivă și 3 abțineri, atât pentru reținere cât și pentru arestare.

UPDATE. 11.46 Va urma votul pentru Nicolae Păun.

UPDATE 11.30. Deputații din Comisia Juridică au votat cererea de arestare și reținere pentru Mădălin Voicu. Au fost 10 voturi pentru reținerea lui Voicu și 19 împotrivă, și 10 pentru arestare și 8 împotrivă. La votul pentru reținere au fost 19 deputați, iar la cel pentru arestare, 18, după ce Ninel Peia, unul dintre deputați, a părăsit sala.

UPDATE 11.20. Vor fi patru voturi care se vor da în Comisia Juridică: încuviințarea reținerii și arestării lui Mădălin Voicu, respectiv, încuviințarea reținerii și arestării lui Păun.

UPDATE 10.50. Sunt 18 membri prezenți din Comisia Jurdică. Pentru ca avizul să fie pozitiv, este nevoie de majoritate simplă, adică de cel puțin 10 voturi. Nicolae Păun nu a ajuns la Comisie, încă.

UPDATE 10.40: Madalin Voicu a ajuns la Comisia juridică. Acesta a declarat în fața presei că nu este îngrijorat, ci necăjit. 

DNA a cerut miercuri încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun, pentru trafic de influența, fals în declarații, deturnare de fonduri, spălare de bani.

Primul pas: avizul Comisiei Juridice, care este unul consultativ. Cei doi parlamentari au fost prezenți joi și vineri la Comisia juridică pentru a-și studia dosarul.

Dosarul DNA referitor la cei doi deputaţi are 19 volume, însumând 4886 de pagini.

În vreme ce Mădălin Voicu a făcut declarații în care și-a susținut nevinovăția, deputatul Nicolae Păun a preferat să folosească ușa din spate a sălii de ședința pentru a evită să răspundă întrebărilor ziariștilor.

''Eu nu vreau să politizez acest caz, că alții îl politizează este problema lor. Eu vorbesc despre o problemă a mea, personală, despre care v-am spus și continui să cred că sunt agățat fără niciun fel de vina'', a declarat deputatul social-democrat Mădălin Voicu, citatde Agerpres.

Potrivit unor surse, dosarele conțin interceptări ale unor înjurături și amenințări făcute la adresa procurorilor de către Nicolae Păun.

Referitor la acuzațiile de trafic de influența, Mădălin Voicu a precizat joi că interceptările din dosar ce îl au drept protagonist vizează un telefon pe care i l-a dat fostului ministru al Fondurilor Europene și al Finanțelor, Eugen Teodorovici, prin care l-a rugat să-l primească într-o audiența pe deputatul Nicolae Păun.

Întrebat de jurnaliști dacă va face o recomandare pentru colegii deputați, în privința votului din plen, Mădălin Voicu a spus că nu ''isi permite'' să facă recomandări nimănui. De asemenea, el a explicat că deputații îl cunosc suficient de bine că să nu mai fie nevoie de așa ceva.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că PSD va vota în favoarea cererii DNA.

 

 

 

Mai multe articole despre:
DNA Mădălin Voicu cereri Nicolae Păun DNA.