MENIU

Cercetătorul Octavian Jurma: Testarea și vaccinarea profesorilor - OBLIGATORII. Nu am încredere în ”verdele” din România

Medic român, apel la testarea și vaccinarea profesorilor

Testarea și vaccinarea profesorilor sunt absolut necesare pentru a împiedica răspândirea copronavirusului în școli. Aceasta este recomandarea lui Octavian Jurma, medic epidemiolog și cercetător, care a vorbit, într-o intervenție la Realitatea Plus, despre simptomele pe care le pot avea copiii infectați și necesitatea respectării cu strictețe a măsurilor de protecție. 

Jurma a subliniat că infecția cu Sars-Cov-2 predomină în fața celorlalte, iar la copii se poate manifesta chiar prin stări de oboseală, apatie sau lipsa poftei de mâncare.

”Posibil ca, din punct de vedere epidemiologic, să fie justificată închiderea școlilor, însă, de data aceasta, există o diferențiere progresivă față de septembrie, în care nu mai sunt tratate toate ciclurile la fel. Ciclul primar nu are niciun prag de închidere.

În general, majoritatea cazurilor care sunt suspiciuni de gripă, doar o răceală, durere de cap sunt, de cele mai multe ori, Covid. Aproape că nu mai avem alte infecții reale. Este atât de dominantă infecția cu Covid, încât celelalte infecții nu mai apucă să ne infecteze. De aceea, orice simptom - la copii poate fi chiar și oboseală, apatie, lipsă de poftă de mâncare, dureri - sunt foarte superficiale simptomele la copii, din cât am discutat cu specialiștii în zona pediatrică, și de aceea imediat trebuie ținut copilul acasă și discutat cu medicul de familie. Un test rapid este foarte recomandabil, nu înțeleg de ce există această reticență față de teste. Avem o situație bizară, și trebuie să fim atenți la ea, în care prezența la școală este obligatorie, însă măsurile de protecție sunt opționale”, a spus medicul. 

Jurma a subliniat că esențiale sunt măsurile de prevenție ”care ar fi trebuit luate”, însă acum, în condițiile în care au apărut deja sute de cazuri de infectare în școli, testarea și vaccinarea profesorilor trebuie să devină prioritare. 

”Din păcate, cele mai eficiente măsuri sunt cele de prevenție, care ar fi trebuit luate înainte să intrăm în școală. Era foarte clar că mulți vor intra aproape de pe pârtie în clase, mai ales elevii, perioada de incubație explică clar că, practic, toți elevii sunt infectați în vacanță, dar avem situații în care profesorii s-ar fi putut infecta în școală, cum a fost cazul Școlii 28, pentru că ei nu au fost toți plecați în vacanțe. 

Trebuie să testăm profesorii acum, să îi vaccinăm cât mai repede. Ne uităm în Harghita, avem cinci cazuri raportate, dar ei au 13 cazuri noi în total, deci acolo este o incidență de 0,5. Trebuie să ne uităm la județele în care nu se testează aprope deloc pentru a rămâne în scenariul verde și să începem să fim un pic mai agresivi cu această campanie de testare și mai ales cu programul de secvențiere pentru a stabili câte din aceste cazuri de elevi sunt tulpină britanică, care este mai eficientă în a infecta copiii și tinerii. Nu putem trata situația cu aceeași nonșalanță ca în septembrie, când am închis după două săptămâni școlile. (...)

Atâta vreme cât școlile erau închise, profesorii nu reprezentau un risc epidemiologic mai mare decât oricare altul din noi, însă, în momentul în care s-a decis deschiderea școlilor, atunci trebuia evaluat și riscul epidemiologic care justifică o prioritizare. 
Din punctul meu de vedere, începând de jos în sus, adică de la clasele primare care rămân deschise și la o incidență de peste 3 la mie, ar trebui vaccinați învățătorii șamd, iar apoi urcat la clasele a VIII-a și a XII-a, deci să îi vaccinăm în ordinea în care și clasele rămân deschise, astfel încât să minimizăm riscul.
Vedem că un număr mare din cei infectați în școli sunt cadre didactice și, dacă nu se testează, la fel ca și elevii, nu știm dacă sunt infectați și ei pot să rămână în clase suficient de mult. Scopul testării și al vaccinării este să minimizăm riscul epidemiologic în clasă și este o măsură foarte importantă, alături de tratarea cu atenție a situației locale în fiecare județ. 
Avem teste multe și cazuri puține, excelent. Avem teste multe și cazuri multe, asta este o realitate de care ținem cont și putem închide. Dar, dacă avem teste puține și cazuri puține, acolo trebuie să punem mari semne de întrebare și să acționăm extrem de prudent, adică să ne întrebăm dacă verdele ăla e verde. Eu nu prea am încredere în verdele din România, din păcate”, a mai explicat cercetătorul.

În privința măsurilor de protecție, cele mai importante rămân măștile de calitate, aerisirea și distanțarea. 
”Cred că, în general, igiena și sterilizarea s-a făcut corect, dar cele mai importante măsuri de prevenție în ordinea lor sunt măștile de calitate - sunt mulți copii care poartă măști de pânză, care au o protecție foarte scăzută - eventual se pot purta peste o mască medicală, ca să asigure și protecție, și estetică, dacă părinții doresc asta. În al doilea rând este aerisirea - și este o mare problemă în această perioadă în care a venit frigul. O aerisire chiar și de 2-3 minute poate să funcționeze chiar mai bine decât sterizilarea cu o zi înainte
Părinții trebuie să se asigure că tinerii și copiii respectă regulile între școală și casă”, a adăugat medicul.