MENIU

Cercetătorul care a prezis cutremurul din Turcia cu trei zile înainte! Acum toată lumea stă cu ochii pe predicțiile lui!

Cercetătorul olandez a prezis cutremurele din Turcia. Foto: Captură YouTube

Un cercetător a „prezis” o activitate seismică intensă în Turcia și Siria cu doar 3 zile înainte de producerea concretă a evenimentelor. Cum era de așteptat, postarea a devenit virală iar acum omul de știință a devenit un fel de „guru” al predicților seismice.

Cercetătorul Frank Hoogerbeets a postat pe pagina sa de Twitter, pe data de 4 februarie, următorul text: ”Mai devreme sau mai târziu va avea loc un cutremur cu magnitudinea 7,5 în această regiune (centru-sud Turcia, Iordania, Siria, Liban)”

Inițial luată în seamă doar de colegii săi cercetători și de pasionații de seismologie, postarea a devenit virală ulterior, după producerea tragicelor evenimente din Turcia. Până în prezent a reușit să strângă peste 32 de milioane de vizualizări și peste 33.000 de distribuiri. Un utilizator a remarcat că Hoogerbeets „a prezis cu exactitate zona exactă și aproape magnitudinea exactă” a cutremurului.

Cum a ajuns să prezică evenimentele tragice: „Aceste cutremure sunt întotdeauna precedate de o geometrie planetară critică ”

Într-o postare  ulterioară, omul de știință și-a exprimat companiunea pentru victimele seismelor și a explicat metoda prin care a reușit să facă astfel de predicții:

”Inima mea este alături de toți cei afectați de cutremurul major din centrul Turciei. Așa cum am afirmat mai devreme, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla în această regiune, la fel ca în anii 115 și 526. Aceste cutremure sunt întotdeauna precedate de o geometrie planetară critică, așa cum am avut pe 4-5 februarie.”  a scris cercetătorul.

Pe de altă parte, popularitatea subită a expertului olandez a atras la fel de repede speculanți care au încercat să-i fure identitatea și să promoveze informații false. Unul dintre aceste mesaje false anunță un nou cutremur devastator în Turcia în cursul zilei de 7 februarie. Pentru a stopa astfel de tentative de fraudă, Frank Hoogerbeets a distribuit pe Twitter postările false, avertizând că nu trebuie luate în considerare.

Frank Hoogerbeets, cercetător la Solar System Geomatry Survey (SSGEOS), institut dedicat studierii activității seismice, a postat și pe data de 2 februarie, pe pagina de YouTube a SSGEOS, un videoclip cu predicțiile privitoare la posibilele cutremure.

Și compania Twitter s-a aflat printre contestatarii metodei sale. Într-un mesaj public, compania lui Elon Musk a avertizat utilizatorii că, în prezent, cutremurele nu pot fi prezise.

Twitter: ”Nu există nicio bază științifică pentru predicțiile privind cutremurele. Există întotdeauna o șansă să se producă un cutremur în locurile cu falii active, dar testele au arătat că previziunile specifice nu au rezultate mai bune decât cele aleatorii. Afirmațiile privind corelația cu alinierea planetelor au fost infirmate.”

Tehnica sa de predicție a fost criticată și de o serie de voci din domeniu, ceea ce l-a făcut pe savantul olandez să revină cu încă o postare:

„Da, există multă rezistență în cadrul comunității științifice cu privire la influența planetelor și a Lunii. Dar, pe de altă parte, nu există nicio cercetare extinsă care să o „infirme”. Este doar o presupunere. De fapt, o lucrare științifică din Nature sugerează contrariul,” a mai scris Frank Hoogerbeets pe platforma de socializare.

Mai multe articole despre:
cutremur seism cercetator predictie