MENIU

Cercetătorii lucrează la noul Ozempic. Pe ce principiu funcțioenază noul tratament?

Un tip de fibre ar putea deveni substituentul celebrului medicament sintetic de tip Ozempic, în ceea ce privește efectele acestuia în curele de slăbire, dar și pentru diabetici. 

O formă care se găseşte în orz şi ovăz, numită beta-glucan, poate controla glicemia şi poate ajuta la pierderea în greutate, au dovedit cercetători americani într-un studiu preclinic, când au hrănit şoareci cu o dietă bogată în grăsimi, scrie news.ro.

Echipa de la Universitatea din Arizona (UA) şi de la Universitatea din Viena spune că acesta este singurul tip de supliment de fibre pe care l-au testat şi care a redus conţinutul de grăsime şi greutatea corporală a şoarecilor în decurs de 18 săptămâni.
 

„Ştim că fibrele sunt importante şi benefice; problema este că există atât de multe tipuri diferite de fibre”, explică specialistul în biomedicină Frank Duca de la UA.

„O parte din beneficiile consumului de fibre se datorează eliberării de GLP-1 şi a altor peptide intestinale care reglează apetitul şi greutatea corporală”, explică Duca.

„Cu toate acestea, nu credem că acesta este tot efectul. Credem că butiraţii ar putea avea şi alte efecte benefice care nu sunt legate de peptidele intestinale, cum ar fi îmbunătăţirea sănătăţii barierei intestinale şi ţintirea organelor periferice cum este ficatul”.

Este nevoie de mult mai multe cercetări înainte ca aceste rezultate să poată fi extinse la oameni, dar constatările sugerează că unele fibre ar putea fi mai potrivite pentru pierderea în greutate şi controlul insulinei decât altele.


Mai multe articole despre:
ozempic fibre slabire manie pericol sănătate