Cercetătorii confirmă: pisicile sunt niște mini-stăpâni. Felinele copiază nu doar obiceiurile, ci și personalitatea noastră
Un studiu interesant a demonstrat că pisicile au abilitatea de a copia personalitatea stăpânilor lor.
Studiul, publicat în revista Plos One, a analizat 3.000 de oameni și pisicile lor, prin intermediul unui set de interviuri care au analizat cinci trăsături comune de personalitate: nevroticitate, extraversiune, amabilitate, deschidere și conștiinciozitate. Concluzia? Pisicile chiar imită multe dintre trăsăturile pe care le văd la stăpânii lor.
De exemplu, o persoană mai nevrotică are o tendință de a avea o pisică mai nervoasă sau fricoasă. La rândul lor, oamenii care sunt mai "lipicioși" și iubitori vor ajunge să aibă o pisică care are un comportament mai agățător și mai iubitor. Stăpânii extrovertiți tind să aibă pisici cărora le place să fie în aer liber mai mult timp.
Aceste constatări pot fi legate de modul în care interacționăm cu pisicile noastre și cum comunicăm cu ele. Pentru că mulți proprietari consideră animalele lor ca pe membri ai familiei, legăturile sociale dintre ei sunt puternice. În consecință, este posibil ca pisicile noastre să fie afectate de modul în care interacționăm cu ele și de acele trăsături pe care le arătăm în cadrul acestor interacțiuni.
„Mulți proprietari consideră animalele ca pe un membru al familiei, creând legături sociale cu ele. Prin urmare, este foarte posibil ca pisicile să fie afectate de modul în care interacționăm cu ele, iar acești factori să le influențeze personalitatea”, a declarat Lauren Finka, profesor la Universitatea Nottingham și unul dintre autorii studiului.
Studiul a mai descoperit că ăpisicile au un efect calmant asupra oamenilor. Sunetul scos de companionii noștri felini atunci când torc este renumit pentru capacitatea sa de a reduce stresul și a calma nervii. De asemenea, felinele sunt atente la nevoile noastre. Dacă simțim o stare de rău sau o dispoziție proastă, pisica noastră poate fi primul nostru ajutor - invadatorii de pe pat sunt la fel de atenți și de loiali ca și ceilalți membri ai familiei.
Acest studiu nu este un caz singular. De fapt, aceleași constatări au fost făcute și în cazul câinilor. Descoperirile lor sugerează că comportamentul și bunăstarea animalelor de companie sunt influențate nu numai de îngrijire, dar și de un mediu emoțional favorabil și de trăsăturile de personalitate ale stăpânilor.
De ce pisicile nu pot fi dresate. Motivațiile felinelor, total diferite față de cele ale câinilor