MENIU

Cercetătorii anticipează Apocalipsa! Studiile de ultimă oră au înspăimântat omenirea

Doi geofizicieni ai Universității din Leeds cred că o schimbare geomagnetică va avea loc în următorii două mii de ani. Oamenii de știință și-au publicat concluziile în The Conversation, o agenție media independentă. Consecințele nu sunt certe, dar ar putea fi fatale pentru omenire.

Pământul este protejat de radiațiile cosmice dăunătoare printr-un câmp magnetic care respinge particulele încărcate care ar putea afecta planeta. Cu toate acestea, forța lui nu este constantă. În întreaga istorie a planetei, se presupune că au existat cel puțin câteva sute de inversări ale câmpului magnetic, când polii magnetici și-au schimbat locurile, susțin profesorii Jon Mound și Phil Livermore.

În timpul inversării polilor, câmpul magnetic își schimbă forma și slăbește ca intensitate. În această perioadă, poate scădea până la 10 la sută din puterea inițială și poate forma simultan mai mult de doi poli, chiar și pe direcția ecuatorului. În medie, inversările câmpului magnetic apar o dată la un milion de ani, dar intervalul dintre ele nu este permanent.

Efectele pe care acest fenomen le-ar putea avea asupra oamenilor și ființelor vii nu poate fi prevăzut. Se presupune că migrațiile masive ale animalelor mari, de-a lungul perioadelor geologice, au fost cauzate de astfel de evenimente.

Se știe că multe specii de animale au capacitatea de magnetorecepție, care le permite să simtă schimbarea câmpului magnetic al Pământului. Animalele folosesc această caracteristică pentru a se deplaa în timpul migrațiilor lungi, dar nu este clar ce impact ar avea cu exactitate schimparea polilor magnetici asupra acestor specii.

Presupunerea celor doi savanți se bazează pe un flux energetic pe care aceștia l-au descoperit recent. Acest flux s-a format sub suprafața aflată la Polul Nord și are suprafața de circa 420 de kilometri și crește anual cu 40 de kilometri, semnificând o anomalie care ar putea anticipa o astfel de schimbare geofizică majoră.