Cercetător român, scenariu pentru Capitală: "Până la Crăciun, aproape 100.000 de infectări". În ce condiții
Numarul cazurilor noi raportat luni, 14 decembrie, pentru Bucuresti este de 556, cu mult mai mic fata de cel raportat cu o zi in urma: 1.142 de cazuri. Cercetatorul Octavian Jurma spune insa ca saptamana viitoare, cel mai probabil, se va depasi pragul de 100.000 de cazuri in Bucuresti, in conditiile in care cifra totala de imbolnaviri de la inceputul pandemiei si pana acum se ridica la 86.225.
"In Capitala, rata de acumulare este destul de mare, peste 10.000 de cazuri saptamanal. In ultimele sapte zile au fost aproape 12.000 de cazuri inregistrate si 18.000 de cazuri, in 14 zile. Astfel ca nu este decat o chestiune de timp pana cand se vor depasi 100.000 de cazuri in Bucuresti. Si cel mai probabil saptamana viitoare se va intampla acest lucru.
Dar depinde foarte mult de felul in care coboara curba (infectarilor n.r). Curba coboara in doua feluri: fie prin masuri de restrictie si izolare, adica medicale si epidemiologice, fie prin scaderea numarului de teste. Pentru ca aceasta curba pe care noi o vedem este curba cazurilor confirmate prin teste RT-PCR. Si pe masura ce testele scad, este tot mai greu sa monitorizam situatia reala", a spus Octavian Jurma, pentru ziare.com.
"Avem deja un deficit urias de teste fata de perioada similara a lunii trecute", a explicat dr. Jurma.
Referitor la previziunea ca, in urmatoarele doua saptamani, Bucurestiul va inregistra 35.000 de cazuri noi, Octavian Jurma a spus ca "daca se mentine ritmul actual de testare este putin probabil, insa chiar si asa, daca rata continua sa creasca, este posibil. Este inevitabil sa avem zona aceasta de 10.000 de cazuri in conditii de testare egala. Este predictibil comportamentul virusului, curba pandemica. Ce nu este predictibil este felul in care noi reactionam la curba. Adica fie marim numarul testelor, fie il micsoram. Daca noi crestem numarul de teste si avem o scadere a numarului de cazuri, atunci avem o certitudine ca suntem pe o curba descendenta. Daca numarul de cazuri scade atunci cand numarul de teste scade in cel mai fericit caz suntem in zona de platou. Iar daca Bucurestiul ramane in platou la, sa zicem, 15.000 de cazuri pe saptamana, atunci pana la sfarsitul anului se poate ajunge la 120.000 de cazuri", spune cercetatorul.
Dr. Jurma a mai spus ca "daca masurile care se iau acum vor avea un efect, s-ar putea sa reusim sa scadem un pic aceasta curba a infectarilor".
"Eu sper sa se ia masuri, astfel incat rezultatele sa ma contrazica. Durerea este atunci cand cifrele nu contrazic predictia. Scopul predictiilor este sa luam masuri in asa fel incat sa nu ajungem acolo", mai spune acesta.