Cercetarea care răstoarnă toate teoriile despre Covid-19 de până acum: ce este, de fapt, noul coronavirus
Un studiu desfăşurat la Universitatea din San Diego împreună cu Institutul Salk susţine că boala provocată de SARS-CoV-2 este o afecţiune vasculară, şi nu una respiratorie, aşa cum se credea până acum, relatează Euronews.
Acest lucru ar putea explica formarea de cheaguri în cazul unora dintre pacienţi, dar şi alte manifestări, precum „degetele COVID”, care nu sunt simptome specifice unei boli respiratorii.
Studiul arată cu precizie cum virusul distruge celulele sistemului vascular. Este cunoscut faptul că, dincolo de simptomele respiratorii pe care le provoacă COVID-19, şi alte părţi ale corpului pot fi afectate de tulburări cardiovasculare. Echipa care s-a ocupat de studiu arată modul în care virusul atacă sistemul circulator sau vascular, scrie adevarul.ro.
Proteina S a virusului (cea care îi dă aspectul de „coroană”) atacă celulele receptoare ACE2 din corp, distrugând mitocondriile responsabile cu generarea energiei celulelor. Astfel, este afectat ţesutul endotelial care protejează vasele de sânge. Asta se observase deja, dar ceea ce nu se cunoştea până acum era mecanismul exact şi rolul proteinei S. Această proteină stă, de altfel, la baza tuturor vaccinurilor aflate în uz în prezent.
Pentru acest studiu, cercetătorii au creat un pseudo-virus având numai proteina S, nu şi celelalte componente ale SARS-CoV-2. Oamenii de ştiinţă au vrut să demonstreze că această proteină este suficientă pentru a cauza boala.
Efectele asupra sistemului respirator sunt, de fapt, consecinţa inflamării ţesutului vascular din plămâni: „Foarte mulţi oameni cred că este o boală respiratorie, dar în realitate este o afecţiune vasculară”, spune profesorul Uri Manor, coautor al studiului.
„Asta ar putea explica de ce unii oameni fac infarcte sau au probleme cu alte organe ale corpului (decât plămânii - n.r.). Toate sunt vascularizate, este ceea ce au ele în comun”, a explicat profesorul.