Cenușăreasa din noua lege a salarizării. Cine sunt bugetarii uitați de guvernarea PSD
Cercetătorii sunt sacrificații de serviciu din noul proiect al legii salarizării unitare. Nu doar că nu vor beneficia de creșteri salariale după intrarea în vigoare a noii legi, dar chiar pierd din banii pe care-i primesc în prezent. Nemulțumiți de grilele de salarizare din proiectul depus în Parlament sunt și funcționarii publici, angajații din Finanțe, ANAF și polițiștii.
Domeniul Cercetare & dezvoltare, vital pentru creșterea economică, este cel mai afectat de salarizarea unitară în varianta trimisă în Parlament de guvernarea PSD.
Cercetătorii nu doar că nu beneficiază de nicio creștere, dar pierd și ceea ce au câștigat în 2016 prin scutirea de impozit pe care le-o acordase guvernul tehnocrat. Și nu pierd puțin: pierd mult peste dublul facilității de anul trecut.
Proiectul legii salarizării lansat în dezbaterea publică le taie cercetătorilor sume care depășesc ce au câștigat anul trecut prin facilitatea fiscală acordată de Guvernul Dacian Cioloș – eliminarea impozitului pe venit. Anul trecut, Dacian Cioloș a extins și la angajații din domeniul cercetării aplicative scutirea de impozit existentă deja în cazul IT-iștilor.
Măsura fusese luată pentru a impulsiona domeniul și pentru a opri în țară talentele atât de căutate în toată lumea, mai ales că România nu are bugete care să-i permită alocări importante pentru acest sector. În România se cheltuiește pentru acest domeniu, pe cap de locuitor, o sumă de aproape 20 de ori sub media europeană, potrivit Cursdeguvernare.ro.
Angajații din unităţile de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare sunt retrogradați cu câteva clase bune. Practic, avem de-a face cu aproape o înjumătățire a salariului de bază al cercetătorului științific I.
Alte categorii nemulțumite de grilele de salarizare din proiectul depus în Parlament sunt funcționarii publici, angajații din Finanțe și ANAF, polițiștii.
Funcţionarii publici sunt nemulţumiţi de nivelele salariale stabilite prin noul proiect al legii salarizării unitare şi ameninţă cu proteste imediat după Paşti.
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a anunţat săptămâna trecută, prin legea salarizării unitare, "guvernanţii diminuează veniturile funcţionarilor publici" şi anulează o decizie a Curţii Constituţionale "încălcând pentru a nu ştiu câta oară principiile constituţionale".
Funcţionarii publici spun că Executivul ignoră în construcţia sa o decizie CCR esenţială pentru salarizarea din sistemul public şi "stabileşte un maxim salarial mai mic decât cel aflat în plată în momentul de faţă".
Angajaţii din Finanţe, nemulţumiţi de salarii. "Am fost sacrificaţi", spun finanţiştii
Angajaţii din Ministerul de Finanţe şi din ANAF sunt nemulţumiţi de faptul că Executivul condus de Sorin Grindeanu i-a ignorat în negocierile care s-au purtat cu privire la noua lege a salarizării. Cei care încasează taxele şi impozitele "taxează" Guvernul pentru că i-a uitat la rediscutarea salarială şi ameninţă cu acţiuni de protest.
Angajaţii din Ministerul de Finanţe şi din ANAF spun că au fost ignorați de guvernanți în derularea procesului de consultare privind salarizarea pentru următorii ani, în condițiile în care, o parte a categoriilor de bugetari a putut participă la diverse forme de negocieri, pe parcursul ultimelor luni.