MENIU

Centura rușinii. Doar la noi se poate așa ceva

Bucureștiul rămâne singura capitală europeană fără o șosea de Centură în regim de autostradă. Actuala variantă ocolitoare a celui mai mare oraș din România are 72 de kilometri. Din aceștia, doar 20 de km sunt modernizați și extinși la două benzi pe sens. Dar Guvernul României promite că va construi o autostradă de Centură care să înconjoare cel mai mare oraș din România. Nimeni nu știe însă și când va fi gata.

Actuala Șosea de Centură a Capitalei se întinde pe 72 de kilometri. După Revoluție, autoritățile pus pe hârtie tot felul de planuri pentru a o moderniza, dar în 30 de ani doar 20 de kilometri au fost extinși la două benzi pe sens. Adică, nici măcar un kilometru pe an!

"Această bucată din Șoseaua de Centură are o lungime de 9 kilometri. Este cuprinsă între DN7 și A1. Lucrările au început în 2011 și în 2017 bucata a fost inaugurată de Răzvan Cuc, ministru pe atunci, ca și acum. Inaugurarea s-a făcut fără stratul de uzură. Nici până în ziua de azi nu a fost turnat acest strat de asfalt, iar constructorul a cerut mai multe amânări", a explicat jurnalistul Realitatea TV, Alex Vlădescu.

Ultimul termen? Finalul acestui an. Pe partea de nord, sunt două puncte critice majore: intersecția Mogoșoaia- unde trebuie construit un pasaj, și segmentul dintre A2 și E85, unde se formează cele mai multe cozi. Pe partea de Sud a Centurii, nodurile-problemă sunt: Domnești, Berceni și Olteniței, unde e nevoie de pasaje urgent.

Este vorba despre 12 kilometri pe care muncitorii angajați de firmele care au câștigat loturile se chinuie să-i termine de ani buni.

La promisiuni nu ne întrece nimeni, însă. Ministerul Transporturilor vrea să facă o Autostradă de Centură. A0 se va numi. Momentan, s-au semnat contractele pentru proiectare tehnică și execuție doar pentru inelul sudic.

Inelul nordic nici măcar nu e pus pe hârtie. Una peste alta, Bucureștiul rămâne singura capitală europeană fără o șosea de Centură în regim de autostradă.

Vezi detalii in VIDEO!

Mai multe articole despre:
centură