MENIU

"Centrul pesimismului", identificat de cercetători

"Centrul pesimismului", identificat de cercetători

Cercetătorii britanici au reuşit să identifice "centrul pesimismului", descoperire care poate sta la baza conceperii unor noi tratamente contra depresiei, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de bbc.co.uk.

Cercetătorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, spun că o regiune din creier, mai mică decât o boabă de mazăre, numită habenula, este responsabilă cu declanşarea sentimentului instinctiv că un lucru rău este pe cale să se întâmple.

Habenula joacă un rol cheie în modul în care oamenii prevăd, învaţă şi răspund la experienţe negative.

Autorii acestui studiu analizează în prezent dacă hiperactivitatea înregistrată în această zonă este responsabilă pentru pesimismul care caracterizează depresia.

Studiile realizate pe animale au arătat că habenula se activează în momentul în care subiecţii se aşteaptă sau trec prin experienţe negative. Dar, în cazul oamenilor, această mică structură - cu un diametru mai mic de 3 milimetri - s-a dovedit a fi dificil de scanat.

După ce au inventat o tehnică de scanare a acestei zone, autorii noului studiu au analizat creierele a 23 de voluntari, cărora li s-au arătat mai multe imagini abstracte. Câteva secunde mai târziu, imaginile au fost asociate fie cu o pedeapsă (electroşocuri dureroase), fie cu o recompensă (bani), fie cu reacţii neutre.

Citeşte mai mult pe mediafax.ro.

Mai multe articole despre:
depresie CENTRU PESIMISM CERCETARE PESIMISM