MENIU

Centenarul Marii Uniri. Lecţia de istorie a Gabrielei Firea

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul „Ion Creangă”, organizează în perioada noiembrie 2017 – iunie 2019, un program cultural pentru copii, cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, potrivit unui comunicat de presă al Municipalităţii.

Prevăzut să se desfăşoare în mai multe şcoli din Capitală, programul include o serie de activităţi care abordează teme şi noţiuni istorice într-o manieră interactivă şi antrenantă: Spectacolul de teatru «România dodoloaţă», ateliere teoretice şi practice, dar şi concerte de muzică militară şi demonstraţii de tip drill-team, susţinute de Ministerului Apărării Naţionale”, conform sursei citate.

Manifestările se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între şase şi 14 ani şi se derulează în regim gratuit.

Primele activităţi au avut loc în luna octombrie la Şcoala Gimnazială numărul 112 şi Şcoala Centrală din Capitală, urmând ca lansarea oficială a programului să aibă loc vineri, la Şcoala Gimnazială „Mexic", din Sectorul 3 al Capitalei. Un dintre piesele ce va fi pusă în scenă în faţa copiilor este „România dodoloaţă".

„Produs de Teatrul «Ion Creangă», spectacolul «România dodoloaţă», transpune un moment istoric într-un spaţiu familiar copiilor: sala de festivităţi, sala de sport sau chiar curtea şcolii poate fi următoarea scenă pe care actorii Teatrului aduc la viaţă povestea Marii Uniri. Fără să devină o lecţie de istorie, spectacolul împleteşte adevărul şi legenda, vorbind despre libertate, egalitate şi democraţie, despre pace şi război, despre lupta pentru valorile naţionale. Lumea eroilor care au făcut «România dodoloaţă» este reconstituită de regizorul Gabriel Radu cu ajutorul costumelor realizate de Roxana Dumitrache, a decorului gândit de Andrei Răduţ şi a orchestraţiei muzicale propuse de Radu Mihalache”, se menţionează în comunicatul de presă.

Pe lângă spectacole de teatru, vor fi organizate şi ateliere teoretice şi practice pentru copii

„Noţiuni precum popor, cetăţenie sau patriotism pot fi dificil de înţeles la o vârstă mică. Însă cu ajutorul trainerilor de la Fundaţia «Calea Victoriei», artiştilor plastici şi istoricilor cu experienţă în activitatea cu copiii, incursiunea în domeniul identităţii naţionale devine o experienţă distractivă şi memorabilă – ca parte a unui atelier intitulat «Steagul României». Această activitate este dedicată celor mai tineri participanţi (clasele 0-IV). Elevii din ciclul gimnazial sunt încurajaţi să participe la Conferinţa-atelier «Cartierul meu, oraşul meu, ţara mea». Pornind de la etimologia denumirii cartierelor, de la istoria străzilor şi a locuitorilor acestora, Atelierul explorează povestea oraşului care a devenit Capitala României, oferind o perspectivă inedită asupra evoluţiei sale în ultimii 100 de ani”, precizează sursa citată.Programul Primăriei Capitalei este completat de participarea Ministerului Apărării Naţionale, prin Muzica Reprezentativă a Armatei şi Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul". Cele două structuri vor fi prezente în şcoli cu demonstraţii de tip drill-team (exerciţii de mânuire a armamentului) şi concerte de muzică militară.