MENIU

Celebra fabrică Clujana dispare din decembrie 2022 - S-a decis oficial intrarea în faliment

Celebra fabrică Clujana dispare din decembrie 2022 - S-a decis oficial intrarea în faliment Foto: Facebook

Este oficial - celebra fabrică Clujana intră în faliment peste doar câteva zile. Decizia finală a fost luată de consilierii județeni.  

Clujana intră oficial în faliment din luna decembrie. Celebra fabrică și-a suspendat deja activitatea de la începutul lunii noiembrie și trebuie să elibereze spațiile din Piața 1 Mai, unde își avea sediul.

Consilierii județeni au votat într-o majoritate covârșitoare pentru declararea falimentului. Clujana are datorii de aproximativ 1 milion de euro către ANAF, furnizori și salarii.

„Falimentul societății nu va produce un impact socio – economic major, în condițiile în care activitatea de producție a încetat deja”, arată Consiliul Județean Cluj, potrivit monitorulcj.ro.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a dat asigurări că brandul Clujana nu va dispărea, dar în acest moment nu are soluții pentru salvarea fabricii. Pe de altă parte, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, și-a exprimat deja disponibilitatea de a prelua marca Clujana, mai scrie aceeași publicație.

Clădirile din Piaţa 1 Mai unde era sediul Clujana au ajuns în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj în 2018. Asta după ce Clujana a intrat în insolvenţă, iar ANAF a scos la vânzare sediul societăţii, pentru a recupera din datorii.

Potrivit Fiscului, pe 17 iunie 2022, Clujana figura cu obligații fiscale neachitate în sumă de 3.730.337 lei, pentru recuperarea acestora fiind luate măsuri de executare. Ulterior, în octombrie, ANAF a trecut la procedura de valorificare a bunurilor mobile/imobile sechestrate.

Clujana s-a mai aflat în procedură de insolvență, însă în 2020 s-a dispus închiderea procedurii generale a insolvenței și reinserția societății în activitatea economică.

În urmă cu un secol, din 1911, fabrica de încălțăminte era  înființată de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. Ghetele și pantofii făcuți aici au devenit vestite în scurt timp pentru calitatea lor. După Primul Război Mondial a trecut la societate pe acțiuni, fiind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România, sub un nou nume - "Dermata". A devenit Clujana după ce au naţionalizat-o comuniștii în 1948. Cea mai mare parte a producției sale mergea la export în ultimii 20 de ani înainte de revoluția din 1989.