MENIU

Cele mai urgente și grave 10 probleme din lume! Liderii mondiali încă nu au găsit soluții

Lumea se confruntă, în prezent, cu diverse probleme care necesită rezolvare urgentă, de la fenomenul terorismului și până la schimbările climatice sau un eventual colaps economic global.

Acestea sunt cele mai urgente și grave 10 probleme din lume, potrivit www.arzigazu.ro:

1. Poluarea globală

Poluarea este cea mai mare problemă a umanității astăzi, mai gravă decât războaiele, bolile sau alte stigmate ale omului. Efectele sale se întind asupra tuturor oamenilor pe un timp nedeterminat și în orice loc. Oamenii au scăpat deja frâiele poluării, care a devenid un fenomen de masă, global, afectând milioane de oameni. Poluarea este mult mai gravă în țările în curs de dezvoltare în comparație cu țările dezvoltate, din cauza faptului că acestora le lipsesc fondurile pentru combaterea ei.

 2. Colapsul economic global

Nouriel Roubini, economistul american cunoscut în primul rând pentru că a prezis colapsul financiar încă din 2006, a atras și el atenția asupra unui aspect important cu privire la austeritatea din zona euro. În cadrul unei conferințe a FMI, acesta a susținut că se va ajunge la o accentuare a crizei, explicând că țările aflate la periferia zonei euro au nevoie de o austeritate fiscală mai puțin încărcată.

3. Terorismul

Noțiunea de terorism este cunoscută omenirii după revoluția franceză din 1789. În secolul XX terorismul internațional săvârșit în timp de pace a luat o amploare deosebită. Principala caracteristică a terorismului este intimidarea prin violență, mijloacele folosite fiind extrem de variate, incluzând răpirea de persoane, luarea de ostatici, asasinatul, execuțiile sumare, producerea de explozii, distrugerea unor edificii publice, sabotarea căilor ferate sau a unor instalații industriale ori a mijloacelor de telecomunicații, ruperea unor diguri, otrăvirea apei potabile, producerea unor bol contagioase, executarea de bombardamente, etc..

4. Proliferarea armelor de distrugere în masă

O amenințare tot mai mare pentru pace și securitate este și proliferarea armelor de distrugere în masă, în special a armelor nucleare, chimice și biologice, precum și a vectorilor acestora (rachete cu rază medie și lungă de acțiune, rachete de croazieră și vehicule aeriene fără pilot). Proliferarea armelor de distrugere în masă împreună cu diseminarea tehnologiilor și a cunoștințelor cu dublă utilizare crește riscul ca aceste arme să fie utilizate de state ori să fie achiziționate de grupuri teroriste.

5. Schimbările climatice globale

Temperatura medie globală a crescut în ultimul secol cu 0,74 de grade Celsius. Oamenii de știință afirmă că aceasta este cea mai ascendentă tendință din istoria planetei. Actualele prognoze arată că trendul va continua și chiar se va accelera. Cele mai optimiste estimări indică faptul că Pământul s-ar putea încălzi pe parcursul secolului XXI cu 3 grade Celsius. Cercetătorii recunosc acum că majoritatea schimbărilor produse de gazele cu efect de seră au drept cauză factorul antropic. Gazele respective rețin căldura în atmosferă, rezultând creșterea în ansamblu a temperaturilor globale.

6. Suprapopularea planetei

Suprapopularea planetei va duce într-un târziu la pierderea resurselor vitale pentru a fi întreținută viața. Populația Pământului se mărește cu 75 de milioane de oameni pe an, ceea ce va duce în următoarele șase decenii la o explozie a numărului de locuitori, care va crește de la 6,9 miliarde în prezent l a9,5 miliarde în 2075, sunt de părere specialiștii Instituției inginerilor mecanici din Marea Britanie.

7. Deficitul global de apă

Deficitul global de apă va afecta mai multe sectoare, companii și alimente. În studiul UBS, alimentele au fost clasificate în funcție de amprenta de apă pe care o au. Acest termen se referă la volumul total de apă dulce utilizat pentru producerea bunurilor de-a lungul întregului flux de producție, dar și la cantitatea de apă necesară pentru irigarea anumitor legume. Astfel, cea mai mare amprentă de apă o are carnea de vită (42.500 de metri cubi de apă pe tonă).

8. Sărăcia

Sărăcia este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru multe dintre bolile mileniului, astfel că milioane de oameni ajung să moară anual în întreaga lume. HIV/SIDA, tuberculoza și malaria sunt numai câteva dintre bolile care provoacă un număr mare de decese din cauza sărăciei. Banca Mondială estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc în sărăcie (cu puțin peste 1 dolar pe zi). Totodată, din totalul populației globale, aproximativ 925 de milioane suferă din cauza foametei, cei mai afectați fiind copiii.

9. Dispariția speciilor de plante și animale

Predicțiile privind dispariția anumitor specii de animale și plante se realizează cu ajutorul unor modele ale schimbărilor climatice. Însă, potrivit unui nou studiu, aceste modele climatice nu iau în calcul competiția dintre specii și migrația lor, iar din această cauză viitoarele dispariții de specii ar fi mult subestimate.

10. Impactul cu meteoriții

Ploaia de meteoriți din Rusia poate fi un exemplu. O ploaie de meteoriți cauzată de distrugerea unui meteorit deasupra regiunii Urali a spart ferestrele unor imobile în mai multe localități, rănind aproximativ 250 de persoane, scriu agențiile ruse. Înregistrări video postate de către locuitori pe internet surprind meteoriți incandesenți pe cer, la mică altitudine, traiectoria lor părând să indice o coliziune apropiată cu solul.

Mai multe articole despre:
poluare terorism probleme