Cele mai puternice plante medicinale. Au întrebuințări multiple și acționează împotriva mai multor afecțiuni
Cele mai puternice plante medicinale. Au întrebuințări multiple și acționează împotriva mai multor afecțiuni. Iată despre ce este vorba și de ce este bine să le ai în casă.
Coada-calului, diuretic imbatabil
Una dintre cele mai eficiente plante medicinale este coada-calului. Este o plantă recomandată în tratarea a mai mult de 60 de afecțiuni, iar ”utilizarea în terapeutica modernă se întemeiază pe folosirea ei îndelungată în medicina tradițională, pe studierea compoziției și pe experimente farmacologice”, spune dr. faramacist Ovidiu Bojor. Planta are acțiune diuretică și efecte favorabile asupra sistemului osos (poate preveni osteoporoza). Extern, are acțiune de cicatrizarea rănilor greu vindecabile.
Coada-calului mai este indicată în cistite, infecții urinare, probleme ale rinichilor și pentru stoparea hemoragiilor. S-au obţinut rezultate bune şi în anemiile secundare la bolnavii de neoplasm gastric, în metroragii, endometrite şi ulcer gastric.
Cum poți să purifici apa de băut. O metodă folosită din cele mai vechi timpuri, în medicina ayurvedică
Coada-șoricelului
”Are o compoziție chimică atât de complexă, ceea ce explică de ce acțiunea farmacodinamică este foarte variată: combate febra, provoacă transpirația, este antiinflamatoare, tonic-amară și digestivă, hipotensivă, suprimă spasmele, favorizează menstruația”, remarcă dr. Ovidiu Bojor. ”Inflorescențele pot înlocui cu succes mușețelul. În acest caz, se recomandă în inflamații, ca antiseptic, protector împotriva radiațiilor și ca cicatrizant.
Părțile aeriene ale plantei sunt de folos în anorexii, pentru stimularea poftei de mâncare și pentru stimularea imunității. Ele reduc timpul de coagulare a sângelui, fiind recomandate în afecțiuni hemoroidale, menstruații abundente și în alte hemoragii”, conform sursei.
Tot cu această infuzie se spală rănile sau se fac comprese. Pentru lipsa poftei de mâncare se prepară un decoct scurt (timp de cinci minute) din părțile aeriene ale plantei (o lingură la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi.
Împotriva hemoragiilor și pentru a stimula secreția de bilă se beau patru-cinci căni pe zi. Decoctul este contraindicat în caz de hiperaciditate și ulcer gastric. Infuzia din inflorescențe nu are alte contraindicații decât sarcina, scrie aceeași sursă.
Cum să-ți întărești sistemul nervos. Ce recomandări dau specialiștii