MENIU

Cele mai mari greșeli la plata cu cardul. Cum ni se poate fura codul PIN fără să ne dăm seama

Cele mai mari greșeli la plata cu cardul

Plata cu cardul a devenit o modalitate obișnuită și comodă de a efectua tranzacții, dar, în același timp, ascunde și riscuri potențiale care pot afecta atât securitatea financiară, cât și experiența de cumpărare. În era digitală, în care fraudele și erorile pot avea consecințe grave, este esențial să fim conștienți de capcanele care pot apărea în timpul procesului de plată.

Multe persoane preferă să efectueze plăți, chiar și pentru sume mici, utilizând cardul. Există anumite aspecte la care ar fi bine să fiți atenți atunci când folosiți cardul bancar. Este important ca acesta să fie păstrat în siguranță în portofel. Trebuie să evitați zgârierea sau îndoirea cardului când îl scoateți, deoarece aceste acțiuni pot influența negativ funcționarea sa. De asemenea, sunt multe erori frecvente pe care ar trebui să le evitați atunci când faceți plăți cu cardul, iar acestea au fost sintetizate de Asociația Bancară germană – Bankenverband – care a oferit câteva sfaturi importante.

„PIN-ul nu trebuie notat nicăieri și nu trebuie păstrat împreună cu cardul”, a amintit asociația bancară într-o postare pe blog despre plata securizată cu cardul. Prin urmare, ar trebui să alegeți un PIN securizat care este ușor de reținut. 

Anulați procesul de plată la casă în situații neobișnuite

Indiferent dacă vă aflați la un bancomat sau la casa unui supermarket, este esențial să vă asigurați că nimeni nu poate observa când introduceți codul PIN. Asociația bancară sugerează că „puteți folosi mâna liberă sau portofelul pentru a acoperi tastatura în timp ce tastați codul PIN.” De asemenea, subliniază importanța discreției în timpul retragerii de bani sau a plăților efectuate în magazine. Dacă aveți senzația că distanța necesară nu este respectată de cei din jur, este mai bine să întrerupeți procesul și să optați pentru un alt dispozitiv.

Nu permiteți să fiți distras de străini

Atunci când utilizați un card pentru plată sau introduceți codul PIN, este esențial să nu vă lăsați distras, să nu vă implicați în discuții sau să acceptați „ajutorul” din partea străinilor. Acestea ar putea fi doar doar stratageme folosite de escroci care profită de astfel de ocazii. „Astfel, fraudatorii pot sustrage datele sau bani.” Chiar dacă ceva pare suspect, este recomandat să vă urmați instinctele și să întrerupeți procesul de plată.

Dacă v-ați pierdut cardul bancar, este important să îl blocați cât mai repede posibil

În cazul în care cardul a fost pierdut sau furat, trebuie să contactați imediat banca pentru a solicita blocarea acestuia. De asemenea, dacă este vorba despre un furt, trebuie să faceți o plângere la poliție. Blocarea cardului prin intermediul băncii împiedică efectuarea plăților prin utilizarea codului PIN.

Nicolae Ciucă, în Bihor, cu Ilie Bolojan: „Aici s-a înțeles foarte bine ideea de parteneriat”

Furtul prin intermediul amprentei termice

Un internaut pasionat de tehnologie și-a propus să demonstreze cât de uşor se poate fura codul PIN introdus de o altă persoană. Experimentul foloseşte imaginile în infraroşu pentru a detecta amprenta termică lăsate asupra dispozitivelor.

Mark Rober, un tânăr pasionat de tehnologie a decis să testeze cât de ușor este să furi codul PIN introdus de o altă persoană. Experimentul său, care a generat multe discuții în mediul online, a utilizat imagini în infraroșu pentru a detecta amprenta termică lăsată de utilizator pe ecranul dispozitivului.

Tehnologia avansează rapid, iar dispozitivele care utilizează infraroșu pentru a detecta amprenta termică sunt acum disponibile la prețuri mai accesibile. În mod surprinzător, aceste dispozitive pot fi atașate la smartphone-uri și tablete, ceea ce permite utilizatorilor de astfel de dispozitive să devină vulnerabili la furtul datelor personale, inclusiv a codurilor PIN. 

Această tehnologie a fost folosită anterior în domeniul securității, dar experimentul tânărului a arătat că acum poate fi folosită și în scopuri neortodoxe. 

ANPC a găsit dezastru în grădinițe din toată țara. Gândaci, mâncare stricata, instalații defecte

Mai mult decât atât, Rober a inclus imaginile capturate într-un material video pe YouTube, prezentând astfel vulnerabilitatea dispozitivelor în mod public. În videoclip, pasionatul de tehnologie a reușit să demonstreze că dispozitivele care detectează amprenta termică pot fi utilizate pentru a fura codurile PIN ale celorlați fără prea mare dificultate.

Testul lui Mark a arătat că dispozitivele respective rețin o imagine termică tastelor care au fost recent apăsate pentru introducerea codului PIN. Atacatorii pot apoi descărca aceste imagini și le pot utiliza pentru a ghici, în funcție de intensitate, ce butoane au fost apăsate în ordine.

În plus, s-a remarcat că butoanele din plastic rețin amprenta termică mai bine decât cele din metal, prin urmare acestea sunt mai vulnerabile la astfel de atacuri. 

 
Lasconi vrea să o scoată pe Clotilde Armand de pe listele pentru Parlament. Scandal uriaș la vârful USR - SURSE