MENIU

Cele mai întâlnite 3 simptome ale cancerului de colon la tineri: semnele unei urgențe medicale!

Cazurile de cancer de colon la tineri au crescut constant, în ultimele trei decenii. Statisticile internaționale arată că 20% dintre cazurile de cancer colorectal au fost diagnosticate la persoane mai tinere de 55 de ani, în creștere față de 11% în 1995. Acest lucru este îngrijorător, mai ales că mulți tineri sunt diagnosticați în stadii avansate, ceea ce face boala mai greu de tratat și vindecat.

Iată cele 6 simptome pe care ar trebui să le iei în serios dacă apar și să consulți un medic pentru investigații suplimentare:

1. Sângerări rectale

Cel mai comun semnal de alarmă pentru cancerul colorectal la tineri este sângerarea rectală. Aproape jumătate dintre pacienții diagnosticați au observat sânge pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă.

Sângele de la tumorile din colonul inferior sau rect poate fi roșu aprins, deoarece nu a avut timp să se oxideze în tractul digestiv. Totuși, sângerarea rectală poate avea și alte cauze, cum ar fi hemoroizii sau fisurile anale, dar trebuie evaluată de un specialist pentru a exclude orice probleme grave.

O greșeală pe care o faci zilnic poate duce la cancer la colon

2. Durere abdominală sau crampe

Durerea abdominală persistentă sau crampele, mai ales în timpul meselor, pot fi semne de cancer colorectal, scrie click.ro. Aceste dureri pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi indigestia, pietrele la rinichi sau sindromul de colon iritabil. Totuși, dacă durerea este nouă sau diferită de ceea ce ai experimentat până acum, este un motiv serios pentru a consulta un medic.

3. Oboseală extremă

Oboseala extremă este un alt simptom comun al cancerului de colon, deoarece tumorile pot provoca o scădere a nivelului de energie prin eliberarea de hormoni care afectează apetitul și metabolismul. Aproximativ 8% dintre pacienții tineri cu cancer colorectal au raportat oboseală extremă înainte de diagnostic.