MENIU

Cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii. Ce să NU faci niciodată copilului tău

Fiecare părinte îşi doreşte tot ceea ce este mai bun pentru copilul său, dar, uneori, din dorinţa de a face totul ca la carte, să fie perfect, mulţi părinţi riscă să facă mai mult rău decât bine în educaţia copiilor. 

Iată un top de 3 greșeli, dintre cele mai frecvente în atitudinea părinților față de copiii lor:

1. Supra-responsabilizarea sau lipsa responsabilizării

În funcție de personalitatea și prejudecățile părinților, aceștia sunt pasibili de două atitudini diferite față de copiii lor.  Fie părintele îşi va pune copilul la diferite treburi, raportându-se la el ca la un om matur, fie părinţii vor să își protejeze copilul cu orice preț și chiar fac ei în locul lor și cele mai mărunte treburi pe care le-ar putea face orice copil (curățenia în camera, strânsul jucăriilor etc.).

2. Părinții adopta atitudinea unui Dumnezeu

Se întâmplă în multe familii că părinții să nu vrea să își recunoască propriile greșeli în fața copiilor și să insiste în părerea lor chiar dacă își dau seama, într-un final, că nu au dreptate. Așa cred ei că trebuie să fie niște părinți buni: persoane care nu greșesc niciodată și care le știu pe toate. 

3. Lipsa dialogului autentic

Astăzi, părințîi nu își mai fac timp să își asculte copilul, și când reușesc să își facă, le este greu să îl asculte cu adevărat. Iubirea adevărată înseamnă și să îl auzi pe celălalt, să încerci să înțelegi ce nevoi are și mai ales să îl cunoști. Acesta este un efort pe care puțini părinți îl mai fac. Copiii au nevoie să simtă că sunt ascultați, pentru a se deschide și a-și exprimă sentimentele și gândurile. Dacă copilul tău nu vine să vorbească cu ține de bunăvoie, ar trebui să îți pui un semn de întrebare. Această este o greșeală uriașă și cu consecințele cele mai negative față de copil. De regulă, copilul care nu este ascultat și căruia nu îi este împlinită nevoia de a fi important, de a conta pentru cei pe care îi iubește,  se îndepărtează de sine și poate ajunge să se închidă în el și să îi fie greu să relaționeze cu el însuși dar și cu cei din jur.

Sursa

 

Mai multe articole despre:
copii părinţi greşeli