Cele mai frecvente greşeli de exprimare în limba română. Le ştiaţi?
Nu e niciun secret ca limba romana, asa "dulce si frumoasa" cum o invatam din copilarie si apoi la scoala, e plina de capcane ca un camp minat si ca majoritatea romanilor cad adesea in astfel de capcane in conversatie sau cand scriu un text, scrie adevarul.ro.
Iată cîteva capcane gramaticale ale limbii romane:
Structura "ca si", folosita in loc de "ca". Din dorinta de a evita o eventuala cacofonie, structura "ca si" a ajuns sa invadeze si textele, si mai ales conversatiile, conjunctia "si" fiind strecurata si unde e cazul, si unde nu e (mai ales unde nu e), pe post de proptea. Mai nou, acesata structura eronata a ajuns sa fie folosita la scara larga, in majoritatea situatiilor fara sa mai aiba vreo legatura cu situatia in care isi propunea sa evite o cacofonie (si in care era, oricum, o greseala). Asadar, este gresita folosirea lui "ca si" in loc de "ca" in situatii precum: "ca si om", "ca si fenomen", "ca si atmosfera".
Substantivul "debut". Conform definitei din DEX, debut inseamna: "inceput, intrare intr-o profesie, intr-o activitate (artistica, literara etc.); opera, lucrare care constituie acest inceput". Numai ca, mai nou, cuvantului "debut" se intrebuinteaza eronat pe post de sinonim al cuvantului "inceput". Asadar, este gresita folosirea substantivului "debut" intr-o structura precum: "debutul concertului" sau "debutul anului scolar/ meciului/sezonului".
Prepozitia "datorita" utilizata in locul locutiunii prepozitionale "din cauza". Mai nou, limba romana aproape ca a scos din uz expresia "din cauza", mai toti vorbitorii folosind abuziv, in locul ei, prepozitia "datorita", ceea ce duce uneori la situatii ilare. Pentru ca fiecare dintre ele este purtatoare de sens – "datorita" are sens pozitiv, iar "din cauza", sens negativ. Ca atare, folosirea lui "datorita" intr-o situatie precum: "Datorita lui, am pierdut trenul" este gresita. In schimb, "datorita" este corect folosit in situatia: "Datorita lui, am castigat un premiu".
Substantivul "locatie". Folosit la scara larga in locul substantivului "spatiu" sau "loc", "locatie" a invadat, pur si simplu, limba romana, fiind una dintre cele mai frecvente capcane in care cad vorbitorii ei. Sensurile principale ale termenului "locatie" sunt acelea de "inchiriere" si "chirie".
Structura "nu/ decat". In limba romana, "decat" nu este sinonim cu "doar" sau cu "numai", asa cum gresit cred cei mai multi dintre vorbitori, si nu poate fi utilizat fara sa fie insotit de adverbul de negatie "nu". Asadar, este gresita folosirea lui in structura "Au fost decat trei oameni". Varianta corecta este: "Nu au fost decat trei oameni".
Mai mult pe adevarul.ro.