MENIU

Cele mai CIUDATE CONDAMNĂRI. Pentru ce a PLĂTIT STATUL ROMÂN zeci de mii de euro

<p>Constantin Apostol, condamnat la doi ani de &icirc;nchisoare cu suspendare</p>
<p>CONDAMNĂRI CONTROVERSATE LA CEDO</p>

Zeci de mii de euro a plătit statul român şi în 2013 după ce mai multe persoane au câştigat procesele la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În cele mai multe dintre cazuri, România a fost condamnată pentru condiţiile improprii din închisori. Au fost, însă, şi condamnări puţin mai ciudate.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dat zeci de comdamnări împotriva României, unele dintre ele având ca obiect solicitări care mai de care mai ciudate. Statul român a fost obligat să-i plătească 8000 de euro despăgubiri unui electrician care dorea să intre în concediu de creştere a copilului. Instanţele din ţară au considerat că bărbatul nu are acest drept. Omul şi-a căutat dreptatea la CEDO unde a şi câştigat.

Un alt caz controversat este cel al fostului primar din Sfântu Gheorghe. Acesta a fost amendat de prefectură pentru că a dat jos steagul României de pe primărie, dar şi pentru că a decis să treacă în documentele oficiale numele oraşului în maghiară. Primarul a dat statul român în judecată la CEDO şi a câştigat. Curtea a stabilit că el trebuie să primească 2000 de euro despăgubiri pentru că i-au fost încălcate drepturile.

România a plătit despăgubiri şi unui irakian care a fost expulzat de pe teritoriul ţării noastre pentru că era suspectat că ar avea legături cu organizaţii teroriste. El s-a plâns la CEDO că i-au fost încălcate drepturile în perioada în care a stat într-un centru de tranzit şi a primit daune de 8.000 de euro.

Ciudat este şi cazul unui deţinut care s-a declarat ca fiind budist. Acesta s-a plâns la CEDO pentru faptul că nu a primit mâncare vegetariană în închisoare. Judecătorii Curţii i-au dat dreptate, iar Guvernul României i-a plătit despăgubiri în valoare de 3000 de euro.

Mai multe articole despre:
CEDO condamnări CEDO statul român cedo