Cele mai bune FILME în 2014
Un top subiectiv vă propune VoxPublica şi vă face invitaţia de a vă face propriile liste cu cele mai tari filme ale anului 2014.
CELE MAI BUNE FILME 2014. Costi Rogozanu propune un "top de amator" cu cele mai bune filme ale anului 2014. Şi vă invită şi pe dumneavoastră să vă faceţi propunerile. Iată cîteva poziţii din top:
8. Snowpiercer. Luptă de clasă în tren, o schemă cinică deloc suprinzătoare cu un final care ar vrea să ne ia pe sus. Însă, totuşi, un film extrem de intens făcut cu mijloace puţine. Vlad Ivanov în scene de bătaie, atenţie:). Bun film.
VEZI CELE MAI BUNE FILME DIN 2014, TOPUL INTEGRAL PE VOXPUBLICA
7. Under the skin/ Lucy- De ce n-aş comite şi o chestie pe care nici un critic respectabil de cinema n-ar face-o? Aşez împreună un film de autor cu un film comercial (nici măcar din cele peste medie) doar ca să scot în evidenţă o obsesie SF a anului: Scarlett Johansson. O actriţă care regizează regizori. Imaginea ei ba ca extraterestru care absoarbe pămînteni, ba ca un soi de procesor monstruos care stochează omenirea (în filmul lui Besson), asta depăşeşte ramele unui film. Scarlett chiar joacă într-o producţie mai mare decît propriu-zis fanteziile limitate ale autorilor. Să mai amintesc şi de “Her”, unde era doar vocea femeii fatale ubertehnologizate care arunca în agonie şi extaz mii de bărbaţi în acelaşi timp. Să urmărim filmul “Scarlett”, aşadar- stoarce regizori buni sau slabi de tot ce au mai bun sau măcar nebunesc.
5. Interstellar îşi merită un loc de frunte pentru două motive. Primul şi cel mai important, pentru că Nolan face chestia aia care ne dă, nouă, acestor carduri cu mîini şi picioare, un catharsis înainte să vedem filmul: strînge bani mulţi şi-i aruncă pe nebuniile din capul lui. Ne plac banii aruncaţi în cosmos în felul ăsta, chiar dacă există unele găuri negre prin scenariu. În al doilea rînd, pentru un conflict imagistic interesant, acela între o Terra populată de fermieri şi o utopie tehnologică (a zborului în cosmos) uitată în praf. Altfel spus, războiul dintre utopiile lui 60-70 şi contrautopiile ecologiste din 90-2000. Costume vechi, scorojite, cosmonauţi retraşi la vatră să cultive pămîntul, drone care zboară fără sens peste lanuri de porumb. Societatea contrautopică a lui Nolan pare destul de egalitară înainte să moară: înainte să ne stingem ca specie din lipsă de mîncare, măcar vom face eforturi să găsim pentru toată lumea de lucru – mai mult pe la muncile câmpului, nu toată lumea la doctorat.
1. A touch of sin. Urmăriţi-l în general pe Jia Zhangke cu tot ce face. Filmul ăsta e şi cel mai prietenos cu marele public. Aşa că profitaţi. Realism cu motoare puternice imagistice şi de scenariu, întru răstignirea în fotoliu a spectatorului comod, cu asta surprinde Jia Zhangke. Personaje animate de o furie măreaţă sortită să cadă tragic în fapt divers. Un film extraordinar.
Ce spun specialiştii
Filmreporter.ro a adunat topurile criticilor de film. Îl cităm pe cel al lui Andrei Gorzo:
1. Boyhood (SUA, 2014), de Richard Linklater
2. Somn de iarnă / Kiș uikusu / Winter Sleep (Turcia, 2014), de Nuri Bilge Ceylan
3. Nimfomana / Nymphomaniac – cele două „volume” judecate la un loc (Danemarca-Belgia-ș.a., 2013-2014), de Lars von Trier
4. Adieu au langage (Elveția, 2014), de Jean-Luc Godard
5. Mr. Turner (Marea Britanie, 2014), de Mike Leigh
6. Jauja (Argentina-Danemarca-ș.a., 2014), de Lisandro Alonso
7. Sub piele / Under the Skin (Marea Britanie, 2014), de Jonathan Glazer
8. Două zile, o noapte / Deux jours, une nuit (Belgia, 2014), de Luc și Jean-Pierre Dardenne
9. Fata dispărută / Gone Girl (SUA, 2014), de David Fincher
10. Grand Budapest Hotel (SUA, 2014), de Wes Anderson