Cel mai urât coșmar fiscal revine în guvernarea Dragnea 3
Un nou program de guvernare, metehne vechi. PSD pregătește o nouă surpriză neplăcută pentru români, o dată cu repunerea pe tapet a celebrului "impozit pe gospodărie" sau impozitul pe venitul global. Măsura a fost trecută în categoria "discutate și uitate" la mijlocul anului trecut, dar ar putea fi revitatalizată în guvernarea Dăncilă. Anul trecut, măsura trebuia să vină la pachet cu angajarea unei armate de 35.000 de consultanți fiscali, ipoteză utopică.
Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut, luni, înaintea CExN, că nu exclude introducerea impozitului pe gospodărie în programul de guvernare, el arătând că CExN va dezbate în această perioadă, până la finalul săptămânii, modificările care vor fi aduse acestui document.
Chestionat dacă nu exclude introducerea impozitului pe gospodărie, Dragnea a răspuns: „Când va fi gata, vom comunica. Nu, de principiu, nu-l exclud, dar să avem forma finală (a programului de guvernare, n.r.)”.
„Impozitul global pe venit va rămâne în continuare, dar nu pot să vă dau un termen referitor la introducerea lui. Ministerul de Finante are de făcut o pregătire amplă. Numai când va fi făcută această pregătire vom putea să discutăm de momentul introducerii lui", a spus și Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE.
Introducerea impozitului pe venitul global a fost extrem de criticată în primele luni ale guvernării Grindeanu, când a apărut prima dată în dezbaterea publică.
Criticii noului sistem de impozitare au acuzat scăderea drastică a veniturilor bugetare, precum și dezvoltarea de inechități fiscale între rezidenții unei gospodarii.
"Conceptul de gospodărie, ca pilon de bază al noului sistem, nu este reglementat de legislația românească, iar definiția fiscală crește din start complexitatea acestui nou sistem fiscal. Din analiza altor sisteme fiscale (cum este cel american), impunerea se realizează în mod individual și numai opțional (dacă este în beneficiul contribuabilului) la nivel de familie formată din soț, soție și copii", au explicat experții fiscali anul trecut.
Armata de 35.000 de consultanți fiscali, reînviată de PSD-ALDE
Pe lângă harababura fiscală, o problemă uriașă ține de nivelul ridicat al cheltuielilor pe care Guvernul trebuie să-l suporte cu adaptarea sistemului informatic al ANAF care, în prezent, se confruntă cu un deficit al arhitecturii hardware, iar creșterea 'artificiala' a numărului persoanelor supuse impunerii îl poate colapsa.
În același timp, adaptarea aplicațiilor software la un nou sistem va conduce la cheltuieli suplimentare, având în vedere modificarea sistemelor actuale, definite pe bază cotei unice, în linie cu proiectele finanțate de Bancă Mondială în acest sens.
Guvernul a anunțat anul trecut că va angaja circa 35.000 de consultanți fiscali care să-i ajute pe contribuabili să-si completeze declaratiile fiscale dupa ce România va trece la impozitul pe venitul global!
Onorariul mediu pentru un consultant era preconizat la aproximativ 10.000 lei lunar, ceea ce inseamna o cheltuiala pentru statul roman de 350 milioane lei lunar, adica 4,2 miliarde de lei anual (aproape 1 miliard de euro). Adică o sumă comparabilă cu bugetul pe un an al Bucureștiului.
În ceea ce priveste proveniența acestei armate de 35.000 de consultanți, foștii miniștri ai Finanțelor au avansat câteva opțiuni: o parte dintre angajații actuali ai Fiscului, dar și conversia unor consultanți care lucrează în mediul privat.
În prezent, în Registrul Camerei Consultanților Fiscali sunt înregistrați 5.502 consultanți, dintre care 4.135 activi, o mare parte dintre aceștia fiind deja angajați și, deci, indisponibili pentru a desfășura sarcinile prevăzute de utopia PSD.