MENIU

Cel mai simplu mod în care te poţi feri de căpuşe. Toată lumea trebuie să ştie acest lucru

Plimbările în natură sunt din ce în ce mai dese datorită vremii frumoase de afară și deosebit de relaxante, dar ar fi bine să ai totuși grijă să nu-ți strici buna dispoziție din cauza căpușelor, iubitoare și ele de locuri verzi. Uite cum te poți proteja!Căpușele sunt insecte de dimensiuni mici, care se hrănesc cu sânge și pot transmite boli grave, una dintre acestea fiind boala Lyme, însă nu toate sunt purtătoare ale bacteriei numită Borrelia burgdorferi, cea răspunzătoare de apariția ei. Perioada de inmulțire este primăvara-vara, iar în zilele caniculare, căldura le amorțește încât nu mai sunt atât de periculoase.

Nu sta pe pătură

Evită să stai pe pătură atunci când organizezi o ieșire cu prietenii sau cu familia la iarbă verde. Poți in schimb să iei o măsuță și scaune pliante cu tine, dar chiar și asa este bine să fii precaută pentru că riscul există în continuare, arată clickpentrufemei.ro.

Poartă pantaloni lungi
Chiar dacă este cald afară, poartă pantaloni lungi subțiri și chiar și o bluză cu mânecă lungă. Te vor proteja atât de căpușe, cât și de arsurile solare. În picioare pune-ți o pereche de încălțări sport, în niciun caz papuci sau sandale.

Căpușele urăsc mirosul de geranium
Geranium, numită popular- mușcată englezească, este inamicul căpușei, care nu suportă geranionul din plantă. Înainte de a ieși în parc, la pădure, în locuri pline de verdeață, aplică pe piele câteva picături de ulei esențial de geranium, la încheietura mâinii, la glezne și în spatele urechii. Nu îl folosi în cantități mari, căci este foarte concentrat și dacă ai pisici, ai grijă că este foarte toxic pentru ele. La fel de eficiente s-ar părea că sunt și uleiurile de: eucalipt, maghiran, oregano.

Verifică-ți animalul de companie
Potrivit veterinarilor, căpușele pot fi aduse în casă de câinele tău. După ce l-ai scos la plimbare în parc, fă-i un control de rutină și examinează-i cu atenție pielea și exteriorul și interiorul urechilor. Dacă acesta a luat căpușe și se așează pe pat, există un risc ca membrii familiei să le ia și ei.

Dacă te-a mușcat căpușa
În cazul în care nu ai cum să ajungi imediat la cabinetul unui doctor care ți-o poate scoate rapid cu o pensetă, având grijă să o extragă în totalitate, nu umbla la ea. La un moment dat, căpușa va ave nevoie de aer. După ce a ieșit singură, dezinfectează imediat zona. O altă variantă ar fi să înmoi o bucată de tifon în tinctura de iod și să o lași câteva minute pe piele, în locul in care este căpușa, care ar trebui să cedeze și să iasă.

Nu ignora simptomele
În urma unei înțepături, pe lângă faptul că locul se poate irita, pot apărea și simptome de tipul migreelor, vărsăturilor, durerile musculare sau febra. Mergi la un medic, indiferent că ai sau nu aceste simptome. Acesta îți va administra preventiv antibiotice și îți va face un vaccin antitetanos. Ca să te asiguri că nu ai contaminat bacteria răspunzătoare de declanșarea bolii Lyme, va trebui să faci un test-numit IGM Borellia, al cărui rezultat îl vei afla de 23 de zile după ce s-a petrecut incidentul.

Mai multe articole despre:
sănătate căpuşe cum te feresti de capuse