MENIU

Cel mai scump metal preţios din lume. Prețul lui îl depășește cu mult pe cel al aurului și chiar al platinei

Cel mai scump metal preţios din lume

Atunci când ne gândim la metale prețioase, aurul și platina sunt adesea primele care ne vin în minte, datorită valorii lor ridicate și a utilizărilor variate în bijuterii, investiții și industrie. Cu toate acestea, există un metal care depășește cu mult aceste două bijuterii ale naturii în ceea ce privește prețul, fiind considerat cel mai scump metal prețios din lume. Acesta nu doar că atrage atenția investitorilor, dar și stârnește curiozitatea oamenilor din întreaga lume, datorită rarității sale extreme și aplicabilității diverse în tehnologie, medicină și în alte domenii avansate.

Datorită versatilității sale, aurul se bucură de o conductivitate, durabilitate și estetică deosebită, plasându-se astfel în top cinci cele mai valoroase metale. În prezent, prețul aurului se ridică la 276.000 lei pe kilogram, o sumă considerabilă, dar care pare modestă în comparație cu rodiul.

La ora actuală, rodiul este recunoscut ca fiind cel mai scump metal de pe glob și unul dintre cele mai rare, având o valoare de aproximativ 615.000 lei pe kilogram, adică de trei ori mai mult decât aurul. Această scumpire este cu atât mai surprinzătoare cu cât prețul său a avut o cădere semnificativă, scăzând de la un maxim de aproximativ 2.000.000 lei pe kilogram în anul 2022.

Rodiul, un metal rar din grupa platinei, este caracterizat printr-o nuanță alb-argintie și o duritate remarcabilă. Acesta se extrage din minereurile de platină și este utilizat ca aditiv în aliajele de platină, precum și ca agent catalizator. Dar ce îi conferă o valoare atât de ridicată?

Rodiul nu interacționează ușor cu oxigenul, caracteristică ce îl clasifică drept un metal nobil și îl recomandă ca un catalizator ideal, datorită rezistenței sale la coroziune și oxidare. Datorită durabilității sale și a punctului de topire înalt de 1.964 de grade Celsius, rodiul se încadrează în grupul metalelor din platina, alături de platină, paladiu, osmiu, iridiu și ruteniu.

Protecția Mediului, Jandarmeria și Poliția au pus gând rău turiștilor care hrănesc urșii. Aceștia riscă DOUĂ amenzi usturătoare pentru simplul gest
 
De obicei, nu formează oxizi și rezistă atacurilor celor mai mulți acizi. Este complet insolubil în acid azotic și are o solubilitate redusă în aqua regia; totuși, acidul sulfuric poate să-l dizolve complet atunci când este prezent sub formă de pulbere. În stare topită, rodiul absoarbe oxigen, dar în momentul în care începe solidificarea, oxigenul este eliminat.

Capacitatea sa de a suporta temperaturi de până la 600 de grade Celsius în apa și aer, precum și de a rămâne insolubil în majoritatea acizilor, face din rodiu un material extrem de versatil, ideal pentru utilizarea în construcția de automobile, avioane, contacte electrice și fire de termocuplu.

Fiind cel mai rar metal din grupul platinelor, se găsește în scoarța terestră la aproximativ 0,000037 părți per milion, comparativ cu aurul, care apare la o abundență de aproximativ 0,0013 părți per milion. Acest metal prețios este extras în principal în Africa de Sud și Rusia, adesea ca produs secundar în procesul de rafinare a minereurilor de cupru și nichel, care pot conține până la 0,1% rodiu. Anual, sunt produse aproximativ 16 tone de rodiu, având o rezervă estimată de 3.000 de tone.

Nicolae Ciucă a dat marea veste: „Niciun pensionar cu pensia sub 3.000 de lei nu va mai plăti impozit. Proiectul a trecut în plen”