MENIU

Cel mai mare secret al sultanei Kösem. Istoricii au fost şocaţi când au aflat asta

Cel mai mare secret al sultanei Kösem

Sultana Kösem a fost consoarta favorită (hasekî) a sultanului otoman Ahmed I (1603-1617). De asemenea, ea fost mama (valide) sultanilor Murad al IV-lea (1623-1640), Ibrahim (1640-1648), precum şi bunica lui Mehmed al IV-lea (1648-1687). Mai puțin cunoscută pe plan internațional decât legendara Hürrem, soția favorită a lui Soliman I, Kösem este considerată de mulți istorici cea mai puternică dintre sultanele otomane.

În general, se spune că era de origine greacă, fiind fiica unui preot din insula Tinos, și se numea Anastasia, înainte să ajungă în haremul sultanului. Însă sursele care vorbesc despre originea ei nu sunt de încredere. Numele ei oficial de concubină a sultanului era Mahpeyker, însă era cunoscută drept Kösem.  

Se crede că a avut șapte copii împreună cu Ahmed I, patru fii și trei fiice. Primul fiu a fost prințul Murad, viitorul sultan Murad al IV-lea, născut în iulie 1612. Istoricul Baki Tezcan susține însă că sultana Kösem a mai avut un fiu, născut în 1605. Dacă primul fiu al lui Kösem a fost Murad, ea nu putea să joace un rol politic atât de important, susține istoricul, pentru că Ahmed I avea deja doi fii, Osman (născut în 1604) și Mehmed (născut în 1605) iar mamele acestora ar fi avut un prestigiu mai mare. Mama lui Osman a murit la scurt timp după ce a născut, iar mama lui Ahmed I, sultana Handan, a murit la scurt timp după ce el a urcat pe tron. 

Baki Tezcan susține că Mehmed a fost fiul lui Kösem, așa că ea a fost, încă din primii ani ai domniei lui Ahmed I, cea mai importantă femeie de la curtea imperială, fără nicio rivală. Kösem a avut titlul de hasekî, consoarta favorită a sultanului, însă ea a avut cea mai mare influență asupra politicii otomane din postura de valide sultan, mamă a sultanului. Ea a avut această funcție timp de 28 de ani, în timpul domniilor fiilor săi,  Murad al IV-lea și  Ibrahim, dar și în primii ani ai domniei nepotului său  Mehmed al IV-lea, scrie historia.ro.

Moartea şocantă a sultanei Kösem. Povestea adevărată a celei mai puternice sultane otomane

Mai multe articole despre:
sultana Kosem