MENIU

Cel mai mare amfibian de pe planetă. Tu știi cum arată?

Un exemplar rar de salamandră gigantică chineză va fi expus la grădina zoologică din Londra după ce a fost descoperit de autorităţi într-o cutie de cereale pe care traficanţii au încercat să o introducă ilegal în ţară, relatează miercuri Press Association.

Salamandra s-a numărat printre cei cinci amfibieni dintr-o specie aflată în pericol de dispariţie găsiţi într-o cutie la un oficiu poştal din Coventry în septembrie 2016. Unul dintre exemplare era decedat la momentul în care animalele au fost descoperite de autorităţi.

Autorităţile vamale din Marea Britanie - Border Force - au apelat la London Zoo pentru îngrijirea celor patru amfibieni supravieţuitori, iar unul dintre aceştia, care a primit numele Professor Lew, va fi expus începând de miercuri.

Ben Tapley, curator al expoziţiei de amfibieni de la London Zoo, a declarat că instituţia colaborează cu Border Force ''pentru a găsi animale neobişnuite'', însă s-a declarat ''uimit'' de această descoperire. ''Chiar şi eu am rămas uimit că acestea erau salamandre gigantice chineze, unul dintre cei mai periclitaţi amfibieni din lume'', a spus el.

''Poate că salamandrele gigantice chineze nu sunt pe placul tuturor în materie de frumuseţe - nişte pete gigantice cu ochi, potrivit unor descrieri - însă Professor Lew are o coadă ondulată, mov, şi un zâmbet vâscos ce l-au transformat pe acest nou-venit într-o vedetă în rândul îngrijitorilor noştri care au căutat orice scuză pentru a vizita Casa Reptilelor'', a dezvăluit Tapley.

Salamandra gigantică chineză este cel mai mare amfibian de pe planetă, nativ din regiunile montane chineze.

Professor Lew, despre care se crede că ar avea în jur de patru ani, are 30 de centimetri lungime, însă dimensiunile sale pot creşte de şase ori. Lui i se va alătura în curând, ca potenţială parteneră, una dintre cele trei salamandre gigantice chineze găsite, iar celelalte două vor ajunge cel mai probabil la alte grădini zoologice din Marea Britanie.

''Cu siguranţă sunt unice - de multe ori numite fosile vii, salamandrele gigantice chineze au rămas neschimbate timp de milioane de ani. Fiind grădină zoologică din ţară care deţine un astfel de rezident considerăm că este un real privilegiu să putem prezenta această specie vizitatorilor noştri'', a adăugat Tapley.

Salamandra gigantică chineză, cel mai mare amfibian de pe planetă, de mărimea unui mic aligator, este o specie protejată la nivel internaţional.

Un studiu publicat în 2018 a confirmat faptul că acest animal, considerat o delicatesă culinară, a devenit aproape de negăsit în natură fiind o victimă a braconajului. Pentru a avea o imagine clară, cercetătorii au comparat date din 2013 şi din 2016 din zone care constituie habitatul natural al salamandrelor, animale ce pot atinge greutatea de 60 de kilograme. Specia este "extrem de redusă sau dispărută din punct de vedere funcţional" în vasta zonă studiată, se precizează în studiul publicat în jurnalul Current Biology.

 

Sursa

Mai multe articole despre:
amfibian salamandra