Cel mai îndrăzneț plan al NASA: unde vrea să creeze cel mai rece mediu?
NASA vrea să creeze un loc care va fi de zece ori mai rece decât vidul din spațiu. În acest sens, cercetătorii vor trimite în spațiu un echipament numit „Cold Atom Laboratory" (CAL), care va colecta informații prețioase ce vor contribui la îndeplinirea misiunii.
Mai exact, oamenii de știință vor să analizeze cu ajutorul acestui aparat, proprietățile cuantice ale atomilor ultra-reci. În acest sens, o combinație de laseri și magneți va răcori și încetini un nor de atomi aproape de temperatura zero absolut (măsurată în grade Kelvin, echivalentă cu -273,15 grade Celsius).
Deși, teoretic vorbind temperatura zero este cea mai mică temperatură din Univers și ar fi absolut imposibil de atins, în mod normal, deoarece la acel nivel atomii nici nu se mai mișcă. Însă, CAL folosește câmpuri magnetice pentru a captura atomii gazoși și pentru a-i face să atingă temperatura zero absolut.
Cel mai rece mediu din Univers va fi creat de NASA
În punctul de temperatură zero apare o stare de agregare a materiei numită condensatul Bose-Einstein. În acest caz particulele cuantice au energie minimă, își pierd individualitatea și se comportă ca un sigur obiect cuantic. Din acest motiv, condensatul Bose-Einstein este considerat un superfluid – adică un fluid cu vâscozitate zero.
„Dacă ai avea o apă superfluidă și ai roti-o într-un pahar, s-ar roti veșnic. Nu există vâscozitate care să o încetinească sau care să îi disipeze energia kinetică. Dacă putem înțelege mai bine fizica suprfluidelor, e posibil să le folosim pe acestea pentru un transfer mai eficient de energie", a explicat Anita Sengupta, managerul de proiect Cal.
Cercetătorii cred că odată ce această formă de agregare va putea fi scoasă din laborator și transferată în atmoasferă chiar și pentru zece secunde, acest lucru i-ar ajuta să înțeleagă mai bine domeniul superconductibilității, care implică computere cuantice și ceasuri atomice.