MENIU

Cel mai grețos obicei al românilor atunci când pun varza la murat: care este rostul suflatului în butoi

Este perioada în care se pun murăturile, iar în curând gospodinele vor pune și varză murată la butoi. Cu toate astea, românii au un obicei mai puțin obișnuit: acela de a suflat în butoiul cu murături, obicei care poate părea de-a dreptul neigienic și scârbos pentru mulți. Există însă o explicație pentru motivul acestui obicei.

Varza este o legumă bine cunoscută, apreciată pentru gustul său și pentru proprietățile sale medicinale. Dar știați că există o perioadă specifică pentru recoltarea și punerea ei la murat, toamna, pentru a face varză murată? 

În România, se pune la fermentat cu două luni înainte de a o folosi ca murată. Când ne gândim la ea, ne gândim la delicioasele sarmale, mâncarea noastră tradițională de Crăciun.

Ce să pui în butoiul de varza murată pentru a preveni gustul amar. Trucul celor mai iscusite gospodine

La fel ca în majoritatea zonelor din România, varza murată se pune cu căpățânile pline, într-un butoi de 40 de litri. Apoi se acoperă cu saramură și se lasă la fermentat timp de două luni. Numărul de mărunțire a unei jumătăți de căpățâni este aproape întotdeauna același, aproximativ 35 de căpățâni de varză.

După ce este lăsată la fermentat, timp de 10-14 zile trebuie suflat aer în zeama măcar 5 minute în fiecare zi prin furtun. În acest mod se amestecă bine apa cu sarea și pătrunde uniform foile acesteia. După acest interval, butoiul cu varză poate fi acoperit cu capac. În aproximativ o lună, te poți bucura deja de prima „recoltă” de varză murată.

Varză murată la butoi: ingredientul secret folosit de gospodinele din Banat care păstrează frunza tare peste iarnă

Mai multe articole despre:
varza murata varza butoi varza floare