Cel mai bun regim alimentar pentru reflux și arsuri de la stomac
Dacă ai fost diagnosticat cu boala de reflux gastroesofagian, cu siguranță te întrebi ce poți să mănânci ca să eviți arsurile la stomac. Potrivit Cleveland Clinic, unul din zece adulți se confruntă cu arsuri stomacale și gust acru sau amar în gură, cel puțin o dată pe săptămână, acestea fiind principalele simptome ale refluxului gastric.
Nu este nevoie neapărat să iei medicamente pentru a ține sub control această afecțiune digestivă. În majoritatea cazurilor, regimul alimentar adecvat poate preveni simptomele neplăcute ale refluxului gastric.
Descoperă în continuare care sunt alimentele și băuturile indicate și contraindicate în boala de reflux gastroesofagian.
Alimente și băuturi de evitat dacă suferi de reflux gastric
Atât alimentele, cât și băuturile pe care le consumi pot declanșa senzația de arsură în capul pieptului, dar și alte manifestări specifice refluxului gastroesofagian, precum tuse uscată, gât inflamat, balonare, sughiț sau vărsături. De aceea este important să identifici alimentele care îți fac rău și să le eviți. Chiar dacă un aliment face parte din categoria alimentelor „interzise", asta nu înseamnă neapărat că nu poți să îl consumi. De altfel această prezentare are ca scop oferirea unui punct de plecare în efectuarea unei diete personalizate.
Pentru a depista care sunt factorii declanșatori ai refluxului gastric, notează-ți într-un jurnal, timp de cel puțin o săptămână, ce alimente și băuturi consumi, la ce ore și care sunt simptomele pe care le ai după masă.
Potrivit healthline.com, acestea sunt alimentele și băuturile pe care trebuie să le eviți pentru a preveni simptomele refluxului gastric:
- Alimentele bogate în grăsimi – duc la relaxarea sfincterului esofagian, permițând astfel pătrunderea acidului din stomac și urcarea acestuia pe esofag. De asemenea, aceste alimente sunt greu de digerat, așa că rămân mai mult timp în stomac și cresc riscul apariției simptomelor de reflux gastric. Exemple de alimente bogate în grăsimi sunt: cartofii prăjiți în ulei, chipsurile din cartofi cu arome, lactatele cu conținut ridicat de grăsime (unt, smântână, brânză), carnea de porc, miel sau vită, mezelurile procesate, dulciurile, sosurile etc.
- Roșiile și citricele – chiar dacă au vitamine și antioxidanți, astfel de alimente acide pot înrăutăți simptomele bolii de reflux gastroesofagian. Prin urmare, evită pe cât posibil să consumi roșii, sos de roșii, portocale, grepfrut, lămâi, lime, ananas.
- Ciocolata – conține o substanță numită metilxantină, despre care studiile afirmă că poate relaxa mușchiul situat la baza esofagului, crescând astfel riscul de reflux gastric;
- Ceapa, usturoiul, ardeiul iute, hreanul, piperul negru, muștarul, boiaua iute și alte condimente picante
Mai multe pe DivaHair.